fbpx
Srijeda , 29 Novembra 2023

Samohrana majka dočekala sretne dane: Hanka Hadžić i njeni bolesni sinovi uselili u novu kuću

Goraždanka Hanka Hadžić, samohrana majka trojice sinova, duševnih bolesnika, konačno se preselila u svoj novi dom. Trošnu kuću u selu Bakije zamijenila je novim domom u Vranićima, mjestu bližem ambulanti, bolnici, prodavnici. U akciji koja je trajala oko godinu i po institucije, ali i građani iz cijele BiH i dijaspore porodici Hadžić su nakon izgradnje novu kuću u potpunosti opremili.

Ljepše i bolje

– Ovdje mi je ljepše i bolje za sve. Ambulanta mi je skoro pred vratima, Goražde i ljekari blizu, prodavnice, sve mi je bliže. U Bakijama sam živjela 57 godina, a kuća prokišnjava, fasada otišla, jedna soba je nastradala skroz, kad uđem u nju, sve me u glavu tuče ono što mi je prokislo i pocrnilo. Najgore je što nema ni puta do kuće pa sam sve morala nositi na leđima – kazala je Hanka.

Novi dom u Vranićima


Prvi tekst o teškoj borbi 77-godišnje žene “Avaz” je objavio u novembru 2018. Nakon smrti muža Halida, prije 13 godina, sama je brinula o Kemi, Dženanu i Džemi, a jedino je najmlađi Dženan, koji ima 38 godina, bio u stanju da joj pomogne u teškim poslovima na selu.

Nakon priče koju smo objavili život ove hrabre žene krenuo je drugim tokom. Administrativne procedure i pandemija koronavirusa dijelom su je usporavale, ali teška priča ove porodice dobila je sretan kraj. Ili novi početak, jer Hanka se sada raduje svakom novom danu.

Ćurovac: Opremljena kuća


– E, sad da mi je živjeti još koju godinu i da budem zdravo sa ovom svojom djecom – s osmijehom je dodala.

Sretniji od nje je, čini se, samo njen brat Avdulah Ćurovac, koji je “ganjao” papire i bdio nad majstorima uprkos moždanom udaru koji je doživio u jeku svih aktivnosti.

Kupili zemlju

– Kupili smo zemlju, pa onda prošli cijelu proceduru pretvorbe poljoprivrednog u građevinsko zemljište, dozvole, da sve bude legalno. Potrošili smo pare za zemlju, 15.000 KM platili, očekivali “ključ u ruke”, ali se to nije desilo. Da nije bilo naroda, nikad ovo ne bismo uspjeli. Od institucija i firmi, do naroda od Goražda do Bihaća i dijaspore, a ne mogu sve nabrojati da nekog ne izostavim. Hanka sada ima kuhinju, dvije sobe, kupatilo, špajz, a napravili smo i drvljanik i ljetnu kuhinju ispred kuće – istakao je Ćurovac.

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselila ESMA (ŠAĆIR) MUJIĆ rođ. BEGOVIĆ iz Kiseljaka

Na Bolji svijet je preselila ESMA (ŠAĆIR) MUJIĆ rođ. BEGOVIĆ iz Kiseljaka. Preselila je na …