Kompanija ima na raspolaganju fond od dvije milijarde dolara i rado bi uložila u izgradnju elektrane na bazi otpada, koja bi bi zahtijevala minimum 700 do 800 tona smeća dnevno, što je standard za ovu kompaniju budući da ne gradi manje elektrane ovog tipa.

No, u tome i leži problem budući da toliku minimalnu količinu smeća BiH teško može osigurati s obzirom na daleko manje kapacitete u tom pogledu, piše Indikator.

O mogućnosti ulaganja jordanske kompanije u BiH sa njenim glavnim menažderom Mohammadom Ebaidullahom krajem maja razgovarao je ambasador naše zemlje u Hašemitskoj Krljevini Jordan Mato Zeko. Osim Ebaidullaha sastanku je prisustvovao i predsjednik Uprave kompanije Rakan Awwad Trading Est Ghazi Awwad koja je poslovni partner ACI-ja.

S bh. strane je predložena izgradnja manje elektrane na otpad ili ulaganje u solarnu, hidro i elektranu na bazi biomase i otpada. Iako je praksa jordanske kompanije da gradi veće elektrane, menadžer Ebaidullah ostao je otvoren za drugačije prijedloge, kao i za ulaganje u druge energetske i infrastrukturne projekte.

Očekuju se direktni kontakti predstavnika bh. institucija sa jordanskom kompanijom radi razmjene detaljnijh i konkretnih informacija o mogućnosti ulaganja u BiH. Amereih Consulting International je konsulatantska firma koja ima uspostaavljene veze sa različitim bankama i fondovima širom svijeta. Prioritetno ulaže u projekte u oblasti energije sa posebnim akcentom na zelenu energiju, reciklažu i slično.

Kompanija trenutno radi na projektu izgradnje elektrane na bazi otpada u Turskoj u vrijednosti 420 miliona dolara, a aktivna je u Kataru, saudijskoj Arabiji, Africi, Južnoj Americi…