fbpx
Utorak , 27 Februara 2024

Muharem Ahmetak, penzionisani rudar koji prodajom domaćih proizvoda popravlja kućni budžet

Penzioner 66-godišnji Muharem Ahmetak iz naselja Ostružnica u Fojnici godinama prvi ubere prve svježe plodove borovnice.

Živi sa suprugom koja je, kako kaže, bolesna, a penziju je zaradio prije 17 godina radeći u rudniku Breza.

Muharema možete vidjeti par puta sedmično uz mali štand pored hotela „Reumal“ u Fojnici gdje prvi otvori sezonu branja borovnice, šumskih jagoda, gljiva, prodaje neke svoje proizvode kao što su sirće, pekmezi, domaći grah, neke ljekovite trave, a u jesen među prvima ubere brusnice. Bere ih na ruke prodajući ih i neke svoje proizvode, popravlja penzionerski kućni budžet.

– Kako su počele, ove godine će biti dosta borovnica jer su rodile dobro, a i šumske jagode su dobro rodile, vjerovatno im je ovo kišovito proljeće pogodovalo. Ubrao sam prve ovogodišnje borovnice i šumske jagode iznad Ostružnice na lokalitetu Zvjezdice, kao da su one rane i prve stignu, a prodajem plodove borovnice i šumskih jagoda 6 KM po kilogramu. Borovnica je poznata kao narodni lijek protiv dijabetisa, popravlja krvnu sliku, dobra kao lijek stomaćnih tegoba, ma ima tih ljekovitih svojstava dosta i dobra je svježa, suha, a i stabljika… Ukratko rečeno, vjerovatno jedna od najzdravijih ljekovitih biljaka, trebamo je uvijek jesti – kaže Muharem Ahmetak.

Avaz.ba/Hazim Čukle

Pročitajte i ovo

Ambasada Japana nastavlja podršku razvoju Fojnice: Odlična saradnja sa Zavodom “Bakovići”, Domom zdravlja i Opštinom Fojnica

Danas je održan prijem kod ambasadora Japana u Bosni i Hercegovini, koji je bio prilika …