fbpx
Ponedjeljak , 4 Marta 2024

Postotak vakcinisanih u BiH poražavajući!

Bosna i Hercegovina sa osam posto vakcinisanih građana je na začelju Evrope.

Potpuno vakcinisano je manje od jedan posto građana. Za razliku od nas, Srbija do kraja ovog i Hrvatska do kraja idućeg mjeseca namjeravaju vakcinisati gotovo dvije trećine svojih građana, staviti pandemiju pod kontrolu i početi se vraćati normalnom životu.

U međuvremenu, naše vlasti se pravdaju.

Srbija planira da do 21. juna vakciniše 60 poszo građana. Hrvatska namjerava da do 1. jula prvu dozu primi najmanje 55 posto punoljetnih osoba. Iako je u odnosu na Srbiju i Hrvatsku dosta kasnije počela imunizaciju, Crna Gora je vakcinisala trećinu, a do kraja ljeta plan je da se vakciniše više od polovine građana. U poređenju sa susjedima, Bosna i Hercegovina je ubjedljivo na začelju sa vakcinisanih manje od osam posto populacije.

„Prvu dozu vakcine primilo je 222 hiljade, a revakcinisano je svega 52 hiljade građana. U RS vakcinisano je skoro 11 posto građana. Prvu dozu primilo je 8,3, a obje doze 2,6 posto građana. U Federaciji BiH imunizacija je sprovedena nad 6,3 posto populacije. Prvu dozu primilo je 5,4, a revakcinisano je 0,9 posto građana“, piše BHRT.

U oba entiteta imaju ambiciozne planove. Već do kraja godine trebalo bi da dostignu procente koje u ovom trenutku imaju naši susjedi.

„Sa 100 hiljada Republika Srpska je, u suštini, vakcinisala oko 10 odsto populacije. Prvom dozom. Ako uspijemo u junu mjesecu ostvariti cifru od 100 hiljada, to bi bilo 20 odsto populacije. Tako da je nama cilj u ljetnom periodu vakcinisati otprilike između 25 i 30 odsto populacije“, tvrdi Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS

„Imaćemo u skorije vrijeme više izvora cjepiva. U toku je završna faza nabavke cjepiva. Izravne kupovine. Pristižu konstantno doze iz Covax-a, zatim pristižu doze iz Evropske unije, tako da se nadamo da ćemo sljedeća dva mjeseca uistinu imati veće količine na raspolaganju. Prema našem planu za ovu godinu, mi smo planirali cijepiti minimalno 50 odsto stanovništva“, poručuje, Mia Blažević, Zavod za javno zdravstvo FBiH.

Dok se u Federaciji BiH i dalje čekaju prve vakcine nabavljene putem direktne nabavke, vlast u tom entitetu se pravda. Za federalnog premijera nema žurbe.

“Nivo Federacije BiH nije nadležan za vakcine iako je prihvatio tu obavezu, svugdje na svijetu to rade države. Druga stvar, mi u globalnom svijetu na neki način nismo potrčali da budemo pokusni kunići, neke su države to prihvatile kao Mađarska, Srbija, Izrael…”, ističe Fadil Novalić, premijer FBiH.

“Naše vlasti su potpuno zakazale. Manje više u oba entiteta u nabavci vakcina i zaštiti svog stanovništva, što im je ustavna obaveza. I neko bi za to trebao, naročito za ovaj veliki broj umrlih, i krivično da bude procesuiran“, tvrdi Jasenko Karamehić, predsjednik Udruženja epidemiologa BiH.

Pročitajte i ovo

Preminula je Anđelka Taraba, r. Beblek iz Fojnice

Preminula je Anđelka Taraba, r. Beblek iz Fojnice u 73. godini života. Misa zadušnica bit …