fbpx
Subota , 20 Aprila 2024

Elvedin Mušanović uputio inicijativu o reorganizovanju srednjih škola u Fojnici i Kiseljaku

Elvedin Mušanović, predsjednik Kluba SDA u Skupštini SBK-a i delegat u Domu naroda FBiH, je uputio inicijativu Vladi i premijeru SBK-a o reorganizovanju srednjih škola u Kiseljaku i Fojnici.

Za svoju inicijativu je dobio jednoglasnu podršku Kluba SDA u Skupštini.

U nastavku prenosimo kompletan facebook statu Elvedina Mušanovića o ovoj inicijativi.

“[Reorganizacija srednjih škola na području općine Kiseljak]

U Travniku je održana XIX sjednica Skupštine SBK na kojoj sam prema ministarstvu obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK i Premijeru Vlade SBK uputio inicijativu kojom bi se reorganizovale srednje škola koje nastavni proces izvode na području općina Kiseljak i Fojnica:

a) formiranje zajedničke jezgre obrazovanja na nivou općina Kiseljak i Fojnica
b) izdvajanje dislociranih odjeljenja SMŠ „Zijah Dizdarević“ Fojnica u Kiseljaku u samostalni pravni subjekt koji će nastavu izvoditi po nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku

Prijedlog A

Prijedlog A, koji se odnosi na formiranje zajedničke jezgre obrazovanja podrazumijeva ujedinjenje bosanskog i hrvatskog nastavnog plana i programa, a time i ujedinjenje postojećih srednjih škola u Fojnici i Kiseljaku.

U Kiseljaku trenutno u sklopu srednje škole „Ivan Goran Kovačić“ djeluju dvije škole koje nastavu izvode po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, i to srednja škola „Ivan Goran Kovačić“, kao domicilna škola, i Srednja strukovna škola Fojnica iz Fojnice. Osim navedenih škola, u Kiseljaku se od 2016/2017. školske godine izvodi i nastava po nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku u okviru dislociranih odjeljenja SMŠ „Zijah Dizdarević“ iz Fojnice u prostorijama firme Duno d.o.o. na adresi Josipa bana Jelačića 79. Zbog jednostavnosti izvođenja nastavnog procesa, unapređenja politike obrazovanja, ali i racionalizacije troškova, kako Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport SBK, tako i troškova prevoza koje imaju roditelji učenika koji pohađaju navedene škole, smatram da postoji opravdana potreba za stvaranjem zajedničke jezgre obrazovanja učenika. Uzimajući u obzir navedene činjenice, predlažem da se nastava za učenike Srednje strukovne škole Fojnica počevši od nove školske godine (2021/2022.) izvodi u sklopu SMŠ „Zijah Dizdarević“ u Fojnici, a nastava dislociranih odjeljenja SMŠ „Zijah Dizdarević“ izvodi u sklopu srednje škole „Ivan Goran Kovačić“ u Kiseljaku. Prilikom spajanja škola, neophodno je povesti računa, kako na nivou rukovodstva i uprave škola, tako i na nivou nastavnog i pomoćnog osoblja, da se zadovolji nacionalna struktura prema popisu stanovništva iz 1991, odnosno 2013. godine na obje općine. Također, u ovom slučaju javlja se i potreba za uvođenjem nacionalne grupe predmeta, što svakako treba ispoštovati.

Prijedlog B

Ukoliko ne postoji mogućnost organizacije obrazovanja na gore navedeni način, predlažem izdvajanje dislociranih odjeljenja SMŠ „Zijah Dizdarević“ Fojnica u Kiseljaku u samostalni pravni subjekt koji će nastavu izvoditi po nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku, odnosno djelovati kao samostalni pravni subjekat.

Broj dislociranih odjeljenja SMŠ „Zijah Dizdarević“ je u periodu od 2016/2017. do 2020/2021. školske godine sa dva odjeljenja povećan na trinaest odjeljenja, a na osnovu provedene analize o upisu učenika i činjenici da se nastava u ovoj školi provodi kontinuirano pet godina sa neprekidnim porastom interesovanja učenika za pohađanje nastave, objektivno je očekivati povećanje broja odjeljenja i na šesnaest (ističemo da su u tekućoj školskoj godini školovanje završila samo dva razreda). Na osnovu navedenog, smatram da postoji opravdan razlog da se u zakonskim okvirima o poslovanju srednjih škola na prostoru SBK formira novi pravni subjekat – srednja škola u Kiseljaku, koja će raditi po bosanskom nastavnom planu i programu. U ovom slučaju nastava bi se nastavila izvoditi u postojećim prostorijama na adresi Josipa bana Jelačića 79, koje su preuređene i prilagođene tako da ispunjavaju pedagoške standarde i normative za izvođenje nastave. Osnivanjem srednje škole Kiseljak kao novog pravnog subjekta otvara se mogućnost za unapređenje nastavnog procesa kroz nabavku nastavno-didaktičkih sredstava i pomagala, te poboljšanje izvođenja praktične nastave za medicinsku školu u sklopu novog Doma zdravlja u Kiseljaku koji je u procesu izgradnje, a pružat će usluge primarne zdravstvene zaštite i mnoge usluge iz sekundarnog nivoa, kao i osiguravanje kvalitetnih uslova za praktičnu nastavu drugih smjerova. Ističem da bi nastavnici koji su do sad radili u ovoj školi zadržali svoj status, te nastavili svoj rad u skladu sa zakonskim propisima i u skladu sa postojećom zakonskom procedurom prijema radnika, a škola bi zadržala postojeću upisnu politiku. Osim toga, želim naglasiti da nastavni kadar već postoji, kao i potreban broj učenika i odjeljenja za funkcionisanje srednje škole Kiseljak u skladu sa zakonskim okvirima formiranja srednje škole kao samostalnog pravnog subjekta, te odgovarajući prostor u kojem će se izvoditi nastavni proces.

Vrijeme da pokažemo da li je općina Kiseljak doista mjesto ugodnog življenja za sve njene stanovnike.

Klub zastupnika SDA u Skupštini SBK dao je jednoglasnu podršku ovoj inicijativi.”

Pročitajte i ovo

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice u 64. godini života. Ukop i misa zadušnica …