fbpx
Nedjelja , 20 Juna 2021

Njemačka priznaje da je izvršila genocid u Namibiji

Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas izjavio je danas kako su vlasti ove države donijele odluku kojom će Njemačka zvanično priznati kako je vojska ove države počinila genocid na području Namibije na početku 20. stoljeća.

Heiko Maas je istakao kako je ovaj potez Njemačke “gest prepoznavanja neizmjerne patnje” stanovnika Namibije. Njemačka će osim priznanja da su njihovi vojnici počinili genocid, uspostaviti i fond od 1,1 milijardu eura, koji će biti preusmjeren zajednicama u Namibiji.

“Njemačka i njeni zvaničnici će od danas događaje u Namibiji nazivati onako kako oni izgledaju iz današnje perspektive, a to je genocid”, rekao je Maas.

Istakao je kako je dužnost Njemačke da traži oprost od stanovnika Namibije i potomaka žrtava genocida.

“U skladu s moralnom i historijskom obavezom Njemačke, tražit ćemo oprost od Namibije i potomaka žrtava za zločine koje smo učinili”, ističe Maas.

Sada kada je Njemačka zvanično okarakterisala dešavanja u Namibiji kao genocid, ubrzo bi trebalo uslijediti potpisivanje deklaracije koja će uključivati predstavnike Herero i Nama zajednica te predstavnika Njemačke.

Prema pisanju lokalnih medija, deklaracija o priznavanju genocida i nadoknadi štete bit će potpisana početkom juna u glavnom gradu Namibije. Nakon potpisivanja, parlamenti Namibije i Njemačke morat će ratificirati deklaraciju, nakon čega će uslijediti obraćanje njemačkog predsjednika Franka Steinmeiera, koji će se obratiti namibijskom parlamentu i službeno izviniti za sva dešavanja u ovoj državi u periodu kada je Njemačka vladala ovom afričkom državom.

Njemačka, tačnije tadašnje Njemačko carstvo vladalo je područjem Namibije između 1884. godine i 1915. godine. Tokom tok perioda njemačke vojne snage ubile su desetine hiljada pripadnika Herero i Nama zajednica, a najveći broj žrtava zabilježen je 1904. godine, kada je njemački general Lothar von Trotha poslan u Namibiju kako bi ugušio pobunu Herera zajednice.

Historičari su saglasni kako je u tom periodu ubijeno između 65 i 80 hiljada pripadnika Herero zajednice te između 10 i 20 hiljada pripadnika Nama zajednice.

Pročitajte i ovo

Jeziv slučaj kod Visokog: Vozač školskog autobusa prijavljen da je napastvovao djevojčicu

U jednom selu kod Visokog vozač školskog autobusa napastvovao je djevojčicu, saznaje portal „Avaza“. Prema prvim …