fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Užas u Kreševu: Na nekropoli stećaka izgrađena policijska stanica (VIDEO)

Policijska stanica na nekropoli stećaka u Kreševu skoro je završena. Na fotografijama i videu Žurnala jasno je vidljivo da stećci nisu ni na koji način zaštićeni. Investitor: MUP SBK na čelu sa ministrom Feliksom Vidovićem. Brat ministra Vidovića – Radoje Vidović – bio je član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u vrijeme početka radova i otkrića nekropole.

Sredinom 2019. godine na lokalitetu Polje Martinići, na kome se nalazila srednjovjekovna crkva počela je izgradnja nove policijske stanice u Kreševu. Prilikom pripremnih radova pronađena je nekropola stećaka, a otkriće je izazvalo veliki interes medija i stručnjaka iz različitih oblasti. Riječ je o vrijednom otkriću, pravom blagu kulturne baštine, konstatovali su arheolozi i historičari.

Tražilo se da se odustane od izgradnje policijske stanice na nalazištu stećaka, a sama lokacija proglasi nacionalnim spomenikom. Peticija da ova lokacija bude pod zaštitom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika pokrenuta je još 2012., godinama prije ovog značajnog otkrića, piše Žurnal.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika nije prostor Polje (Martinići) u Kreševu željela proglasiti nacionalnim spomenikom i tako ga zaštititi od potpune devastacije. Obavezali su se da će se radovi na izgradnji policijske stanice privremeno obustaviti dok struka ne da konačnu riječ, a njihov eventualni nastavak bit će pod budnim okom arheologa. Bilo je riječi i o izmještanju stećaka i njihovoj konzervaciji. Razblažili su očekivanja javnosti najavama o pažljivom i odgovornom postupanju, ali konkretne poteze nisu poduzeli.

Od tada su prošle skoro dvije godine. Policijska stanica na nekropoli stećaka skoro je završena. Na fotografijama i snimcima Žurnala jasno se vidi da su stećci još uvijek tu – potpuno nezaštićeni, izloženi štetnom uticaju djelovanja mašina i građevinskih radova.

Investitor – Ministarstvo unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona – vlasnik je ovog zemljišta. Ministar policije SBK-a je Feliks Vidović iz HDZ-a. Obnašao je i dužnost ministra pravde Federacije BiH. Feliks Vidović karijeru je počeo kao pripravnik u Općini Kreševo. Istoj Općini koja je izdala potrebne dozvole za izgradnju policijske stanice, na čijem čelu je također HDZ-ovac Renato Pejak.

Član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, koja je odbila proglasiti ovu lokaciju nacionalnim spomenikom, bio je i Radoje Vidović (HDZ), brat Brat Feliksa Vidovića. Radoje Vidović član komisije bio je sve do 2021., tako da je direktno odlučivao o projektu koji vodi njegov brat Feliks na poziciji ministra policije SBK-a.

Radoje Vidović je bivši načelnik Općine Kreševo. Od jula prošle godine zastupnik je u Hrvatskom saboru ispred HDZ-a za XI izbornu jedinicu (dijaspora). U Saboru je član Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, Odbora za ratne veterane i Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Na dužnost u Saboru stupio je u vrijeme kada je još uvijek bio aktivan član Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika u BiH, piše Žurnal.

Općina Kreševo nije revidirala dozvole izdate prije otkrića nekropole stećaka. Nakon arheološkog otkrića, načelnik Renato Pejak je prvo rekao kako izgradnja neće obuhvatiti nijedan stećak, a zatim kako će stećci biti dislocirani ukoliko komisija tako odluči. Kao što se vidi na snimcima, stećci su tu.

Ova nekropola sa stećcima nije jedina na području Kreševa: stećci na lokalitetima Brdo u Deževicama, Kose, Crkvenjak i Klupe proglašeni su nacionalnim spomenicima BiH. Stručnjaci upozoravaju da je veliki broj nekropola u BiH u lošem stanju i da su rijetko zaštićeni na pravi način.

Radiosarajevo.ba

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …