fbpx
Nedjelja , 20 Juna 2021

Učenica SMŠ “Zijah Dizdarević” Fatima Matoruga osvojila bronzanu medalju u poznavanju latinskog jezika

Asocijacija evropskih udruženja klasičnih jezika (EuroClassica) i ove godine je organizirala testiranje za Evropski certifikat za klasične jezike (ECCL) na temelju standardiziranog Evropskog kurikuluma za klasične jezike (European Common Framework for Classical Languages).

Euroclassica latina (ECCL) međunarodno je natjecanje u poznavanju latinskoga jezika i rimske kulture. Riječ je o diplomama uvrštenima u evropski okvir poznavanja klasičnih jezika.
Ove godine, u ovom međunarodnom takmičenju je sudjelovalo 26 zemalja Evrope, među kojima je i Bosna i Hercegovina.
Test se sastoji od originalnog teksta na latinskom jeziku, a ispod su pitanja koja se odnose na razumijevanje teksta, gramatiku te rimsku civilizaciju i kulturu.
Testiranje se održalo u oktobru 2020. i to na razini Vestibulum (osnovna razina- obuhvaća gradivo 1. i 2. razreda) za latinski jezik (ELEX).
Ove godine je  sudjelovala i naša škola SMŠ “Zijah Dizdarević”.
S nastavnicom latinskog jezika, Stjepanom Komšić, učenica Fatima Matoruga je predstavila našu školu te je Fatima osvojila bronzanu medalju.
Fatimi želimo mnogo uspjeha u daljnjem radu.

Pročitajte i ovo

Narednih dana nam slijedi toplotni udar: Ne izlazite od 10 do 17 sati, pijte dosta tečnosti!

Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narandžasto upozorenje zbog visokih dnevnih temperatura zraka i vrlo visokih …