fbpx
Srijeda , 28 Februara 2024

Kiseljačanka Aldina, profesorica sociologije 12 godina traži posao u struci: Primorana sam da okopavam maline

Iako je po zvanju profesorica sociologije, Aldina Tahunić je još jedan radni dan provela na njivi okopavajući maline. Dvanaest godina traži posao u struci, a za portal “Avaza” kaže da joj nije teško raditi nijedan pošten posao, jedino je boli nepravda.

U fokus javnosti je dospjela nakon što je iz revolta objavila na svom Facebook profilu da svoju diplomu, koju je stekla na Univerzitetu u Sarajevu, prodaje preko oglasa. Uz fotografiju diplome je navela da ne može halaliti sve naštimane konkurse i svaku kap znoja koju je uložila u svoju diplomu i znanje.

– Iz revolta sam objavila da prodajem diplomu. Idem i radim na njivi, nije mi teško. Radeći na dnevnicu sam završila fakultet. Kada je riječ o apliciranju na konkurse, moram reći da uvijek imam negativna iskustva. Postalo je javna tajna da se konkursi objavljuju iz formalnosti, odmah se zna kome je namijenjen, pogotovo u malim sredinama. Bez obzira što neko bude uspješan kandidat, on izađe radi formalnosti, to svi znaju – kazala je Aldina za portal “Avaza”.

Aldinina objava na Facebooku


Osnovnu školu je završila u Fojnici kao učenica generacije iz reda izbjeglih i raseljenih lica. Obavila je pripravnički staž, položila ispit općeg znanja i nastavila neformalno obrazovanje i usavršavanje.

– Apsolutno mi nije teško raditi. Išla sam na razne seminare, nisam prestala da učim i da budem društveno aktivna osoba. Sociologijom se bavim neformalno, volontiram u jednom udruženju, u kojem sam pet godina radila kreativne radionice sa djecom – rekla je Aldina.

Odbijenice ne broji, za 12 godina ih se dosta nakupilo. Žalosti je činjenica da se više vrednuje diploma stečena na sumnjiv način i na fakultetima koji nastaju preko noći.

– Jednostavno, nisam podobna zato što neću da šutim na nepravdu. Primorana sam da okopavam maline cijeli dan, kao danas. Nije meni teško za moju porodicu. Svi su bolovali od korone i moram da im pomognem. Kažu nema mjesta, posebno za sociologe, a sociologija je široka nauka toliko da nema institucije u kojoj sociolog ne može raditi – zaključuje Aldina.

Avaz.ba

Pročitajte i ovo

Ambasada Japana nastavlja podršku razvoju Fojnice: Odlična saradnja sa Zavodom “Bakovići”, Domom zdravlja i Opštinom Fojnica

Danas je održan prijem kod ambasadora Japana u Bosni i Hercegovini, koji je bio prilika …