fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

Hadži Taib Pamić: I prije je bilo onih koji ne poste, ali su se krili kao zmija noge

Ramazan je mjesec posta, oprosta i darivanja. U ovom mubarek mjesecu bi trebalo poboljšati međuljudske odnose, opraštati i nesuglasice i zamjerke te nastojati obradovati siromašne, nemoćne i one u bilo kakvoj potrebi svojim prilozima i sadakom, što je na kraju Božija naredba, kazao je za „Avaz“ hadži Taib Pamić iz Fojnice.

Ljubav prema vjeri

Sa suprugom Hedijom obavio je hadž 2000., a drugi put 2010. godine, a u razgovoru s nama prisjetio se nekadašnjih ramazana.

– Nekada su pijetlovi bili glavni alarmi za buđenje, a zalazak sunca i top za prestanak posta i vrijeme iftara. Prije je bilo više bogobojaznosti, više međusobnog uvažavanja i poštivanja. Nisu bile školovane, naše majke i nane su nam približavale ljubav prema vjeri i značaju ramazana. I prije je bilo onih koji nisu postili, ali to niko ne bi znao jer se krila ta sramota kao zmija noge – kazao je hadži Pamić.

Svaku noć iftar kod drugog domaćina

Po manjim mjestima ranije bi se angažirao neki priučeni imam koji bi cijeli ramazan proveo tu, podučavao djecu i klanjao namaze.

– Svaku noć bi bio kod drugog domaćina na iftaru i na konaku, gdje bi bio imam. Tu bi poslije teravih-namaza bilo sijelo do kasno u noć – rekao je hadži Pamić.

Hazim Čukle/avaz.ba

Pročitajte i ovo

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice u 64. godini života. Ukop i misa zadušnica …