fbpx
Ponedjeljak , 17 Juna 2024

Nenad izgubio život braneći drvenu džamiju u Karićima

Sve do septembra 1993. godine Todorovići su brinuli o džamiji koja je okružena selima sa dominantno srpskim stanovništvom. Te ratne jeseni pripadnici Vojske Republike Srpske do temelja su srušili ovu malu, drvenu džamiju i nadgrobne spomenike u njenoj blizini.

Džamiju je od uništenja pokušao sačuvati Nenad Todorović, koji srpskim vojnicima nije želio dati ključeve od ovog vjerskog objekta muslimana. Nakon prijetnji i uvreda Nenad je ubijen.

Između Islamske zajednice i porodice Todorović prije rata postojao je ugovor prema kojem su, zajedničkim ulaganjima, napravili i vodovod koji je ovoj porodici i džamiji služio za snadbijevanje pitkom vodom. Todorovići su o džamiji brinuli kao o svojoj kući, a sa džematlijama džamije u Karićima godinama su skladno živjeli, sve dok zlo nije nadvladalo.

Ovo ipak, nije bio prvi slučaj da je lokalno pravoslavno stanovništvo stalo u odbranu čuvene džamije, koju godišnje posjete hiljade vjernika muslimana iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. Ostala je legenda da je i za vrijeme Drugog svjetskog rata pravoslavno stanovništvo zaštitilo ovu džamiju od najezde četnika.

Ipak, džamija je uništena i zapaljena u septembru. 1993. godine kada je ubijen njen čuvar Nenad Todorović.

Mjesto Karići specifično je i po tome što na njegovom širem području ne živi muslimansko stanovništvo, a džamija je smještena na dominantnom mjestu platoa Zvijezde.

Prema predanjima, nakon rušenja džamije u Karićima četrdesetih godina prošlog stoljeća, naglo je počela obolijevati stoka, pa su se tadašnji stanovnici obratili svešteniku koji im je kazao da na tom mjestu ima bogomolja, da je moraju obnoviti i brinuti se o njoj.

Džamija je ponovo sagrađena, a legenda kaže da su temelji od hrastovine bili kraći nego što je trebalo, ali da je drvo toliko omekšalo da su mogli rastegnuti temelje koliko im je bila volja. Džamija je napravljena bez eksera. Graditelji su koristili samo velike čelične spojnice, sve ostalo je uklapano, tako da mještani u šali kažu da “kad bi neko džamiju uhvatio iz zraka za munaru, u cjelosti bi je podigao bez da se razdvoji ijedan njen dio”.

Džamija u Karićima kod Vareša danas ponosno stoji na platou planine Zvijezde i 300 godina nakon što je podignuta. Lokalno pravoslavno stanovništvo čuvalo ju je kroz historiju, po cijenu života, a uprkos tome vojne horde su je rušile i palile. Tragična sudbina Nenada Todorovića, koji je je ubijen jer nije htio predati džamijske ključeve srpskim vojnicima 1993. godine, ostat će zapamćena kao dokaz da u Bosni žive časni i pošteni ljudi, koji su uprkos svemu spremni činiti dobra djela.

Džamija u Karićima ponovo je izgrađena 2001. godine i izgleda isto kao prije tri stoljeća.

Pročitajte i ovo

Divna priča iz BiH: Mještani efendiji poklonili automobil za Bajram

Nezapamćen Bajram u Željeznom polju: Zuhdija ef. Ridžal dobio automobil na poklon kao mali znak …