fbpx
Srijeda , 28 Februara 2024

Ef. Bašić: Za mene kao imama i vjernika je poniženje da me alkotestiraju

Adnan ef. Bašić, imam džemata Crnići kod Kiseljaka, sinoć je, odlazeći u džamiju da klanja teravih-namaz, doživio neugodnost kada su ga u mjestu Alagići zaustavili pripadnici Policijske uprave (PU) Kiseljak, navodno radi rutinske kontrole saobraćaja.

Patrola je od efendije Bašića tražila da se podvrgne alkotestiranju, iako im je predočio važeću dozvolu kretanja u vrijeme policijskog sata, kao i službenu legitimaciju Islamske zajednice na kojoj se nalazi njegova fotografija na kojoj nosi ahmediju koja je dio uniforme islamskih vjerskih službenika.

Ef. Bašić je u izjavi za Preporod.info kazao da je za njega kao vjernika i imama bilo veliko poniženje “da se alkotestira”.

– Bili su pristojni kada su me zaustavili oko 21.10 sati. Rekli su mi da je rutinska kontrola. Jedan od policajaca me obavijestio o kršenju zabrane kretanja. Tada sam mu dao potvrdu koju imam od Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kiseljak da se mogu kretati. Policajac koji me kontrolisao uzeo je potvrdu i otišao do svojih kolega. Ostao sam u autu, nisam čuo o čemu su oni razgovarali. Nedugo zatim isti policajac se vratio do mene, tražeći mi vozačku dozvolu i saobraćajnu, što sam ljubazno uradio, nakon čega se policajac ponovo uputio do policijskog automobile i drugih kolega – kaže nam ef. Bašić.

Tvrdi da je policijski službenik od njega tražio da se podvrgne alkotestiranju, a rezultat je iznosio 0,0 promila alkohola.

– Rekao mi je: „Gospodine, moramo vas alkotestirati, to je naredba od komandira, jer je pojačana kontrola te da se svi učesnici u saobraćaju moraju alkotestirati“. Postupio sam po naređenju policajca. U međuvremenu, dok se sve to dešavalo, dva ili tri automobile su zaustavili i vjerovatno po poznanstvu, uredno ih brzo pustili. Nisu im ni dokumente tražili. Policajca sam pitao koji je razlog da mene alkotestiraju. On mi je kazao da to mora, kazavši mi “znam da vam je sveti mjesec ramazan, ali moram vas alkotestirati”. Nisam se htio upustiti u neku polemiku. Uradio sam šta su tražili od mene. Alkotest je bio, naravno, negativan – ističe ef. Bašić.

Navodi da nikada prije, kada bi ga policija zaustavila, nije bio podvrgnut alkotestiranju.

– Posebno me povrijedilo to što je mubarek mjesec ramazan. Iznenadilo me sve to, jer oni znaju da sam ja imam u džematu Crnići, jer se svakodnevno susrećemo na cesti. I prije je bilo zaustavljanja, čak mi nisu ni tražili da pokazujem dokumente jer me poznaju i znaju da se vraćam sa namaza. Meni je to teško palo – kaže ef. Bašić.

Nakon ovog nemilog događaja kaže da je o svemu obavijestio glavnog imama Kenana ef. Bajrića, a potom i predsjednika Medžlisa Nermina Merhemića.

– Nisam želio da o tome šutim. U tom momentu bio sam ljut, tužan, povrijeđen. Nisam htio dozvoliti da to tako prođe. Mjesec je ramazan, sveti mjesec, poseban je duh i osjećaj u čovjeku u ovim danima ramazana. Nije nimalo prijatno da na takvu situaciju naiđete – kaže ef. Bašić, koji kaže da teravih-namaz u džematu Crnići klanja imam i džematski odbor.

Navodi da se svi maksimalno pridržavaju propisanih epidemioloških mjera.

– Ne znam koja je nihova namjera bila. Vidjet ću koje korake dalje poduzeti nakon sastanka sa glavnim imamom ef. Bajrićem i predsjednikom Medžlisa Merhemićem – naveo je ef. Bašić.

Kako je za Preporod.info kazao ef. Bajrić, sutra će Medžlis, u skladu sa protokolom o postupanju u ovim situacijama, obavijestiti sve nadležne organe u policijskim strukturama Srednjo-bosanskog (SBK) kantona, te Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine.

– Ovdje postoji osnovana sumnja da je neko namjeravao poniziti imama, kojeg bez ikakvog legitimisanja policijski službenici u malom Kreševu vrlo dobro znaju – kazao je ef. Bajrić.

Kenan mufitja.jpg - Ef. Bašić: Za mene kao imama i vjernika je poniženje da me alkotestiraju

Dodao je da je danas u radnoj posjeti Medžlisu boravio i muftija sarajevski prof.dr. Enes ef. Ljevaković, koji je imao priliku direktno od imama čute sve okolnosti spomenutog događaja.

– Konstatovano je da policija ima pravo i obavezu obavljati svoj zakonom predviđeni posao, ali da su čudne okolnosti da se ef. Bašić podvrgava alkotestu, a u isto vrijeme puštaju tri auta bez provjere dozvola za kretanje ili istog testiranja – kazao je glavni imam MIZ Kiseljak Kenan ef. Bajrić.

Muftija u Kiseljaku.jpg - Ef. Bašić: Za mene kao imama i vjernika je poniženje da me alkotestiraju
(Preporod.info)

Pročitajte i ovo

Ambasada Japana nastavlja podršku razvoju Fojnice: Odlična saradnja sa Zavodom “Bakovići”, Domom zdravlja i Opštinom Fojnica

Danas je održan prijem kod ambasadora Japana u Bosni i Hercegovini, koji je bio prilika …