fbpx
Subota , 27 Aprila 2024
opina 658x463

Održana 3. sjednica OV Fojnica: Burna rasprava o mini hidrocentralama i rudniku zlata u Bakovićima

Dana 19.4.2021. održana je 3. sjednica Opštinskog vijeća Fojnica, a na Dnevnom redu su se našle 24. tačke.

Zbog higijensko-epidemioloških propisa, sjednica se održala online putem Zoom aplikacije.

Nakon Svečane izjave novog vijećnika Opšinskog vijeća, Saliha Softića, i usvajanja izmijenjenog Dnevnog rada sjednice,  usvojeni su Zaključci, donesene Odluke i  Imenovane Komisije.

Opštinsko vijeće je na prijedlog kluba vijećnika HDZ-a BiH donijelo Zaključak da se podržavaju stavovi mjesnih zajednica, udruženja i građana, izneseni na Javnoj raspravi vezanoj za Nacrt Izmjena i dopuna Prostornog plana SBK, da se brišu sve male hidroelektrane (MHE) i rudnik zlata Bakovići uz obrazloženje da su za iste koncesije produžavane na nelegalan način, bez saglasnosti mjesnih zajednica, lokalne zajednice i Vlade KSB, kao i da Opštinsko vijeće Fojnica traži da se u Izmjene i dopune Prostornog plana uvrsti Poslovna zona „Tovarište“.

Donesena je Odluka o utvrđivanju prosječne konačne građevinske cijene m2 korisne stambene površine.

Imenovan je član Upravnog odbora „Reumal“ Fojnica, kao i član i predsjednik Opštnske izborne komisije Fojnica.

Imenovanale su Komisije:- za davanje stručne ocjene u postupku izdavanja urbanističke saglasnosti; -za procjenu prometne vrijednosti nekretnine; -za Statut i propise; – za Budžer, finansije i ekonomska pitanja; -za prostorno planiranje, uređenje i ekologiju; -za drugostepeno rješavanje po žalbama; -za prigovore, predstavke i prijedloge; -za društvene djelatnosti; za ljudska prava, mlade i jednakopravnost spolova; -za poslove Mjesnih zajednica; -za praćenje poštivanja Etičkog kodeksa.

Usvojen je Izvještaj o Izvršenju Budžeta opštine Fojnica za period 1. januara -31. decembra 2020. godine te Program rada Opštinskog vijeća za 2020. godinu.

Karakteristično za ovu sjednicu Opštinskog vijeća jeste da su za prijedlog HDZ-a, vijećnici SDA bili suzdržani, dok su vijećnici SDP-a, SBB-a i HDZ 1990 podržali HDZ-ov prijedlog.

Pročitajte i ovo

Poslovnica pekare “Manja” u ulici Koševo u Sarajevu prestaje s radom

Poslovna jedinica pekare Manja u ulici Koševo u Sarajevu saopćila je kako s današnjim danom …