fbpx
Ponedjeljak , 22 Jula 2024

Konaković: Svi moramo biti spremni za najcrnji scenarij

Posljednja dešavanja u našoj zemlji, u kojima je, zbog navodnog Janšinog “non papera” u kojima se tretira raspad BiH, u prvi plan ponovo isplivala Dodikova secesionistička politika, komentirao je lider Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković.

On se, u razgovoru za Klix.ba, osvrnuo na plaćenu reklamnu kampanju SNSD-a na Youtubeu u kojoj se, putem videozapisa, otvoreno govori o “mirnom razlazu” kao jedinom rješenju za BiH, kao i o današnjem sastanku političkog rukovodstva RS-a na Kozari na kojoj je upravo “mirni razlaz” glavna tema.

Kako je rekao Konaković, ne čude ga Dodikove prijetnje secesijom, koje, kako kaže, nikad nisu bile glasnije, nego izostanak jasne i decidne reakcije međunarodne zajednice na prijetnje otcjepljenjem manjeg bh. entiteta.

“Moguće je da Dodik ponovo skriva svoje neuspjehe i neke druge stvari pričama o secesiji i mirnom razlazu. Ekonomsko stanje u RS-u, nova zaduživanja na Londonskoj berzi, kriminal koji se otkriva u općinama u kojima je Dodikov SNSD otišao sa vlasti, sve su to činjenice koje mu ne idu u korist. Možda se on, kao i više puta do sad, vješto koristi ovim temana mirnog razlaza da skrene pažnju javnosti. Ovog puta, međutim, ima plaćenu kampanju na You Tubeu koju lično promoviše. Također javno je najavio održavanje sastanka na temu mirnog razlaza”, navodi Konaković.

Kako kaže izostanak reakcije međunarodne zajednice izgleda kao da oni potpuno amnestiraju ovo što Dodik radi, a on je glasniji nego ikad.

“Uvijek je jasno bila artikulirana i precizirana poruka međunarodne zajednice, šta bi se desilo i Dodiku i njegovim sljedbenicima ukoliko bi on pokušao otcijepiti RS. Prvenstveno je to bila poruka koja je dolazila iz SAD-a. Ovaj put je to izostalo, govori se vrlo uopšteno, plastificiramo. Ne djeluje mi to kao ozbiljna reakcija na ovo”, ističe Konaković.

Naglasio je da, iako je od Dodika za očekivati ovakvo nešto, uopće ne smatra bezazlenom svu tu priču pogotovo jer je dobila regionalne dimenzije u kontekstu “non papera” slovenskog premijera Janeza Janše.

“Mistifikacija čitavog tog dokumenta zahtijeva jednu dozu dodatnog opreza. A opreza nikad nije dovoljno s obzirom na činjenice koje govore o agresiji na BiH i stradanju našeg naroda. Ono što ja, međutim, stalno ponavljam je pitanje nama samima kako smo se doveli do toga da budemo ovako bespomoćni. Još jednom nam je ovo je poruka koliko se moramo u dijelu BiH, gdje probosanske snage upravljaju procesima, obračunati sa slabostima kao što su korupcija, lopovluci, partokratija kako bismo bili jedno zdravo i snažno društvo”, naglašava predsjednik NIP-a.

Upitan da prokomentariše izjave predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića da će, ukoliko dođe do rata, stati ispred naroda, rekao je da u ovom kontekstu ne bi minimizirao Izetbegovićeve izjave.

“Ne bih ga minimizirao, niti koristio njegove slabosti iz prošlosti kada je ovo u pitanju. Ukoliko se, ne daj Bože, obistine najcrnje slutnje svi moramo stati na crtu onima koji žele da se u BiH legalizira genocid. Ovo govorim o nekom najcrnjem scenariju i neću da uopće sumnjam ili analiziram ove njegove tvrdnje. I njegova, a i obaveza svih nas je da BiH odbranimo od svih nasrtaja”, zaključio je Konaković.

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselila BEŠIĆ (rođ. SULJIĆ) HATIDŽA iz Prokosa

Na Bolji svijet je preselila BEŠIĆ (rođ. SULJIĆ) HATIDŽA iz Prokosa. Preselila je na Ahiret, …