fbpx
Subota , 27 Aprila 2024

FRA MIRKO MAJDANDŽIĆ U EMISIJI ‘STIL ŽIVOTA U ISLAMU’: ONU DOBROTU KOJU JE DRAGI BOG DAO 100 POSTO SVAKOM OD NAS, HAJMO JE UGRAĐIVATI

Fra Mirko Majdandžić bio je gost u novom izdanju emisije ‘Stil života u islamu’.

Tokom šestog dana svetog mjeseca ramazana, naš sagovornik nam je kazao da su fratri kroz povijesti znali bogobojaznost unijeti u život.

  • Po onoj izreci: “Početak mudrosti je bogobojaznost”. Ima ljudi koji i ne moraju imati znanje, ali su bogobojazni, jer čuvaju vrijednosti ispod kojih se ne smije ići. Treba li se Boga bojati? Bilo bi dobro da ga volimo, da Bog bude neka vrijednost naša koja nas diže i nosi i nekog koga volimo i iz ljubavi prema Bogu činimo sve. Ta bogobojaznost je ljudima kroz povijesti na ovim prostorima BiH pomagala da pronalaze načine u vremenima koja su bila teška, ali ono što je veliko i što pričam kroz dokumente koji se čuvaju u samostanu, je dokument koji ne treba danas uvoditi u život i samo treba pročitati šta je on tada značio – govori nam fra Mirko.

Podsjetio je na fra Anđea Zvizdovića, te kazao da on 1463. godine nije imao nikoga osim dragog Boga.

  • On se samo Njega bojao i samo u Njega pouzdao. I u toj vjeri odlazi pred sultana, koji je tada bio najmoćniji vladar svijeta i ide pred njega uzdajući se uz Boga. Njih dovjica bogobojazni, svako na svoj način, pronašli način kako u tom teškom vremenu pronaći mogućnost života. Hajmo naći rješenje kako ćemo pouzdavajući se u Božiju dobrotu i znati da je samo on veličina kojoj se treba klanjati, a svi smo mi ostali robovi Božiji. Često kažem da bi ovu zemlju mogli napraviti pravi vjernici da bude lijepa i funkcionalna kada bi svoje vjere živjeli – pojašnjava fra Mirko Majdandžić.

Dodao je da najveći problemi nastaju kada osoba počinje da svoj životni stav, pa i vjerski postavi kao jedini ispravan na kugli zemljaskoj.

  •  Dragi Bog je svemoguć, hoćemo li Ga zvati Allah, Bog i kako god, on je Svemogući i mogao je napraviti da bude na ovoj zemlji samo jedan narod i jedna vjera. Mislim da nas je ovakvim stvorio da pokaže svoje bogatstvo, jer svi mi ne možemo Njega opisati, koliko god se trudili. E trebali mi to svoje dopunjavati i praviti mozaik o nečemu veličanstvenom što zovemo Allahom ili Bogom, a ne znamo ništa o Njemu. Nego svoja dobra djela ugrađujemo u tu sliku o Njemu. Tako bi to trebalo čini mi se praviti. Ali šta često napravimo: jedino je katolička vjera ispravna, jedino se u crkvi možeš spasiti.. jedino i svi svoje smo apsolutizirali, a mislim da tako nije.  Mislim da je Bog ostavio toliko mogućnosti da kaže “de se takmičite, ali u dobru. De pokažite ko više voli ovu zemlju ili ko više voli ljude. E to bi bio put. Znači da ja priznam da sam grešan čovjek i slab, a da je onaj do mene moj brat i da mu moram progledati kroz prste kad pogriješi. Onu dobrotu koju je dragi Bog dao svakom od nas 100 posto, hajmo je ugrađivati. Vratimo se na temelje i na Ibrahima a.s. odnosno Abrahama – poručio je fra Mirko.

(Aldin Tiro)

Video pogledajte OVDJE

Pročitajte i ovo

Poslovnica pekare “Manja” u ulici Koševo u Sarajevu prestaje s radom

Poslovna jedinica pekare Manja u ulici Koševo u Sarajevu saopćila je kako s današnjim danom …