fbpx
Nedjelja , 9 Maja 2021

U 94. godini produžio vozačku dozvolu: Za dobrog vozača je najvažnije da poštuje propise i bude pažljiv

Najstariji vozač u Srbiji je Ivanjičanin Tikomir Bešević, koji uveliko gazi desetu deceniju, ali i dalje sjedi za volanom svog četvorotočkaša.

Prošao je sve potrebne testove i ljekarske preglede, i u 94. godini ponovo produžio svoju vozačku dozvolu.

  • Prije nego što mi produže dozvolu, odem kod nekoliko ljekara. Provjeravaju mi vid, sluh, reflekse i sve ono što je potrebno da bi čovjek vozio kola. Za dobrog vozača najvažnije je da poštuje sve propise i bude pažljiv u saobraćaju – rekao je deda Tika za RINU.

Iako gazi devedesete, on čita bez naočara i obavlja sve poslove koje rade ljudi i trideset godina mlađi od njega. Cijeli život je radio i kaže da je zahvaljujući tome sačuvao zavidnu vitalnost.

Vozački ispit je položio prije više od 70 godina, a u svom vozačkom stažu ispod točkova je ostavio na stotine hiljada kilometara, jer ga nije umaralo da vozi do Turske, Italije, Njemačke i Austrije.

  • Ipak sam svjestan da više nisam mladić u najboljim godinama i za volanom provodim daleko manje vremena. Vozim samo kratke relacije – kaže ovaj najstariji vozač u Srbiji.

Tokom svoje vozačke karijere ostao je, kako kaže, vjeran kralju automobila – Mercedesu.

  • Tih davnih četrdesetih kad sam krenuo da vozim, prvo sam kupio pežo, a poslije mercedes. Od kad sam prvi put sjeo u njega, proizvođača više nisam mijenjao. Za mene je mercedes neprikosnoven – naglašava.

U Ivanjici svi dobro znaju Tikomira i njegov bijeli mercedes, a mnogi od njih su se s njim i provozali

Pročitajte i ovo

Zvuk ramazanskog topa na Žutoj tabiji označio njihov početak: Mirha je rekla DA

Romantična situacija desila se danas na sarajevskoj Žutoj tabiji. Sarajlija Mirnes zaprosio je svoju djevojku Mirhu, na origanalan način. …