fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Djeca u Srebrenici i Bratuncu dobit će ramazanske paketiće

Centar za dijasporu “Mreža” pred početak ramazana, planira napraviti akciju dodjele “ramazanskih paketića” djeci u povratničkim naseljima, Srebrenici i Bratuncu.

Projekat je već podržalo više od petnaest općina u Federaciji Bosne i Hercegovine, te brojna udruženja, kompanije i džemati iz dijaspore.

Nakon prikupljanja paketića planirano je da sa načelnicima općina koji su podržali ovaj projekat, te sa predstavnicima kompanija, udruženja i džemata uručimo paketiće.

Prva dodjela paketića biće upriličena 9. aprila u Srebrenici, u centru grada, uz podršku Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica i njenog glavnog imama Damir ef. Peštalića, i to u dva termina, 11:00 i 11:30 sati. Nakon toga krenut će podjela paketića po srebreničkim selima. Nakon džuma namaza, u 14 sati planirana je podjela u Bratuncu, u centru grada, uz podršku Medžlisa Islamske zajednice Bratunac i glavnog imama Elvir ef. Hodžića.

Do sada je obezbijeđeno oko 200 izuzetno kvalitetnih paketića, čija je prosječna vrijednost oko 35 KM po paketiću.

Narod Srebrenice, koji je bio žrtva genocida i preživio mnogo teških dana i trenutaka, zaslužuje mnogo veću pažnju i brigu. Centar za dijasporu “Mreža” u narednom periodu, kada to dozvole okolnosti zbog situacijom sa Covidom, će biti organizator brojnih radionica na temu bosanskog jezika, tačnije upriličiti izložbu “Bosanski jezik”, te organizovati cjelodnevno druženje sa učenicima uz časove iz jezika, pisma (napraviti radionicu bosančice i arebice što ima snažan interaklivni potencijal), književnosti, drame, kreativnog pisanja i novinarstva.

Pročitajte i ovo

Čavara ostao bez računa u banci i ne može primati plaću: Nijedna banka mu ne želi otvoriti račun

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Marinko Čavara uputio je pismo Vijeću ministara BiH u kojem …