A nakon dvojice sinova, 24. marta 2021. godine pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u BiH hifz je položio i Sulejman ef. Hašić, otac dvojice hafiza, što je poprilično neuobičajeno, da otac hifz polaže poslije djece.

Tim povodom je muftija bihaćki hafiz Mehmed ef. Kudić upriličio prijem za hafiza Sulejman ef. Hašića i njegove sinove hafize Kur'ana.

– Zaista nam je pripala posebna čast što smo u prilici da organiziramo prijem za trojicu hafiza iz jedne kuće, tj. porodice Hašić. Ovo je porodica koja čuva Kur'an, pogotovo kada znamo da je Sulejman ef. vrijedni i cijenjeni imam, koji je učio i poučavao Kur'anu, kao i njegov sin hafiz Sabahudin, a hafiz Ahmed je kroz brojne nastupe svojim lijepim glasom donosio ljepotu Kur'ana onima koji su ga slušali. Mi u našem muftijstvu smo sretni i ponosni što imamo ovakve pojedince i porodice. Pored porodice Hašić, imamo i porodicu Šahinović i Šišić iz koje imamo po tri hafiza i gotovo pa postaje pravilo da se u porodici u kojoj ima jedan hafiz ne zaustavlja na njemu, već se i drugi članovi porodice pripremaju da postanu hafizi. Čestitam hafizu Sulejman ef. i njegovoj porodici na ovom velikom životnom poduhvatu i vrijednoj tituli – kazao je muftija Kudić.

Neobično je i to da su sva trojica hafiza iz porodice Hašić rođeni na utorak, prilikom poroda njihovim majkama je pomagala ista babica i sva trojica su položili hifz u martu mjesecu.

Hafiz Sulejman ef. je pripremao svoje sinove, a nakon njih je i on položio hifz.

– Nije jednostavno u mojim godinama donijeti odluku da ćete izaći pred komisiju i proučiti cijeli Kur'an napamet. Međutim, ja sam cijeli svoj život uz Kur'an i sa Kur'anom i ovo je bilo samo kompletiranje onoga što sam cijeli život učio. Biti hafiz Kur'ana je čast, ali i odgovornost jer nas ova titula mora dodatno uozbiljiti i naša djela oplemeniti, a naš stav prema životu učvrstiti. Neophodno je živjeti po Kur'anu Časnom kako bi ova titula dobila svoj izvorni smisao. Što se tiče motivacije i ustrajnosti u učenju hifza, i ja i moji sinovi hafizi dugujemo zahvalnost mojoj supruzi Jasminki koja je sve nas zajedno motivisala, bodrila, pogotovo je imala kvalitetne metode motivacije naših sinova. Zahvalan sam svojoj porodici što su me preslušavali, a posebno mom cijenjenom muhaffizu hafizu dr. Rifetu Šahinoviću. Koristim priliku da zahvalim i našem muftiji hafizu Mehmed ef. Kudiću na prijemu i na stalnom podsjećanju na vrijednost hifza i čuvanja Kur'ana Časnog – istakao je hafiz Sulejman ef. Hašić.

Sinovi hafiza Sulejmana su ovom prilikom istakli da hafiska diploma nema posebnu vrijednost osim ukoliko se stalno ponavlja naučeno i da se praktikuje ono što u Kur'anu stoji. Zahvalni su svojim roditeljima i učiteljima koji su mnogo uložili u njih da bi oni postali hafizi Kur'ana Časnog. Ponosni su na svog oca posebno što je dao prednost njima dvojici da polože hifz, iako je on mogao to i ranije učiniti, ali je sav svoj trud zajedno sa njihovom majkom usmjerio prema njima i zbog toga im je radost neizmjerna kada su dočekali da i otac dobije titulu koju i oni sami nose, navode iz Muftijstva bihaćkog.