fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Dodik: RS bi kao nezavisna imala bolji standard, pokazala je sposobnost tokom pandemije

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je kazao da vjeruje u samostalnu Republiku Srpsku, a osim uobičajenih snova govorio je i o svom prijedlogu o spajanju funkcija predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao da je to prijedlog kojima ima za cilj ojačanu poziciju RS-a u svijetu.

“Funkcija koja predstavlja RS je predsjednik i bilo bi dobro da RS i formalno bude predstavljena u Predsjedništvu. Time bi poslali poruku da je BiH sastavljena od Republike Srpske i Federacije BiH i da je RS primarna politička i društvena zajednica u kojoj se donose odluke, a usaglašavaju se na nivou BiH”, naveo je Dodik.

Dodik je rekao i da oni koji su protiv te ideje vide “neke svoje sitne šićare”.

Prema njegovim riječima, što se tiče Izbornog zakona, problem je odluka “Sejdić-Finci”, to što ne mogu doći do dogovora kako se bira Bošnjak i Hrvat, a što je stvar Federacije BiH, a ne Republike Srpske.

“Zato sam smatrao da treba ojačati funkcija predsjednika RS, koji bi mogao da dobije i internacionalni značaj kroz funkciju i člana Predsjedništva BiH, to bi pomoglo afirmaciji RS-a”, dodao je on.

Dodik ja naglasio da bi takav član bio predstavljen u svijetu kao član Predsjedništva i predsjednik Republike Srpske.

Neiscrpno maštanje o nezavisnosti Republike Srpske

Na samom početku razgovora za novinsku agenciju Republike Srpske, Dodik je istaknuo kako ne vjeruje u budućnost postojanja BiH te da se u političkom smislu zalaže za “miran razlaz” koji kaže da “treba ubrzati kako bi se Republika Srpska što prije etablirala kao nezavisna država”. Takav proces, čvrsto vjeruje da će se i desiti.

Osim Republike Srpske, on smatra da se treba osamostaliti i Herceg-Bosna, odnosno da će tek tada narodi u Bosni i Hercegovini imati spokoj.

Pandemija i saniranje posljedica

Zatim je govorio o tome da je RS ekonomski i zdravstveno stabilna uprkos izazovima koje nosi pandemija koronavirus. Tvrdi da su naposlijetku, uspjeli sačuvati i zdravlje građana i privredu.

“U prva dva kruga smo bili uspješni i vjerujem da možemo i sada da zaustavimo širenje virusa u okvirima mogućeg. Vjerujemo da ćemo do kraja ljeta uspjeti da obezbijedimo vakcinu svima koji žele da se vakcinišu i to će biti momenat kada ćemo moći da popustimo sa mjerama, kao što je to slučaj u Izraelu”, rekao je Dodik.

Dok do popuštanja mjera ne dođe, na snazi su restrikcije koje muče privredu, Dodik tvrdi da će se pomoći oštećenima pandemijom kao što je to bio slučaj i prošle godine.

Govoreći o ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj, Dodik je rekao da pokazatelji kretanja bruto domaćeg proizvoda /BDP/ u prošloj godini, koji još nisu kompletni, pokazuju da je pad BDP-a nešto niži nego što je to ranije kalkulisano.

“On iznosi minus 2,8 posto što govori da smo, poslije Srbije, imali najmanji pad u regionu. U tom pogledu, kombinacija svih tih mjera zaštite od pandemije, kao i potreba da se održi privredna aktivnost, bili su fokus našeg odlučivanja šta učiniti i kako raditi”, naglasio je Dodik dodavši da će se u ovoj godini BDP vratiti na pozitivne vrijednosti.

Zatim je govorio o zdravstvenom sektoru prilikom čega je kazao da se “Republika Srpska pokazala sposobnom da organizuje zdravstveni sektor, ali i svoju ekonomiju”.

“Kao što se može vidjeti, jedini smo u BiH koji smo uspjeli na komercijalnoj osnovi da nabavimo vakcine i da one u kontinuitetu stižu, kako bismo mogli da vakcinišemo sve one koji to žele”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da se Republika Srpska još ranije opredijelila za modernizaciju bolničkih kapaciteta širom entiteta te smatra da je upravo to omogućilo da spremno dočekaju pandemiju.

“Mogu da potvrdim da je naš zdravstveni sektor perfektno reagovao u ovom periodu i da se održava na bazi entuzijazma koji ljudi imaju i podrške koju javna vlast daje njegovom funkcionisanju”, naglasio je Dodik.

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …