fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

15-godišnja Hanan Zulum, porijeklom Fojničanka, postala hafiza Kur'ana

Hanan (Dženan i Hajra) Zulum položila za tri dana hifz cijelog Kur’ana pred Komisijom za hifz, Rijaseta Islamske Zajednice u BiH!

Od danas je Bejan ponosan na još jednu mladu hafizu, petnaestogodišnju Hanan Zulum.

Hfz. Hanan je u trećoj i četvrtoj godini života naučila Amme i Tebarek džuz napamet slušajuci starijeg brata dok uči sa drugarima u halki. U petoj godini naučila je sufaru i počela hifz 28. i 27. džuza kod mualime Merime Drinjak-Rustempašić. U prvom razredu prelazi u grupu naprednog hifza. U toj grupi njena muhafiza postaje njena majka, hfz. Hajra Imamović-Zulum. U ljeto 2019. godine sa mualimom Aldinom Husrep-Tucaković dogovara se da, paralelno uz učenje kod majke Muhafize, uči i kod nje (krijući to od mame kako bi je iznenadila) i tako je naučila 5 džuzeva. Odgovarajući zadnju suru kod majke 28. juna 2020, iznenađuje je i saopštava da je upravo proučila svoje zadnje ajete.

Tokom proteklih 9 mjeseci, a posebno zadnjih 3, intenzivno se spremala za polaganje hifza pred komisijom. Pandemija koja je u toku i izolacija u kojoj se našla, nije je spriječila da sprema aktivno, te je početkom prošle sedmice pred internom komisijom Udrženja Bejan, putem video linka sa svojom muhafizom hfz. Hajrom pristupila polaganju hifza i Kur’an proučila za tri dana, učeći svaki dan po 10 džuzeva.

Tokom protekla tri dana pristupila je polaganju hifza pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini također učeći svaki dan po 10 džuzeva.
Danas je hfz. Hanan zasluženo dobila titulu hafize Časnog Kur’ana. Komisija, na čelu sa uvaženim kurra hafizom prof. dr. Dževadom Šošićem, je za hafizu Hanan imala samo riječi hvale, kako za njen hifz tako i za tedžvid. Hfz. Šošić je za njeno učenje kazao da je “ejmenovski” stil, aludirajući na učenje šejha Ejmena Suvejda zbog preciznosti i pravilnosti.

Ovom prilikom hfz. Hanan se najiskrenije zahvaljuje direktorici Udruženja Bejan Zehri Pobrić i cijelom kolektivu Udruženja za svu pažnju, podršku i motivaciju koju su joj pružali godinama, te Komisiji za hifz na čelu sa kurra hafizom prof. dr. Šošićem.

Posebnu zahvalnost izražavamo nastavnom osoblju OŠ Zahid Baručija, na čelu sa dir. Hamdijom Kučevićem i pedagogicom Sadetom Kjosevskom, koji su ponosni što je hfz. Hanan njihova učenica i susretljivo odobrili traženo odsustvo sa nastave.

Molimo Allaha da nam čuva našu omladinu hafize i nas koji smo na usluzi našoj Zajednici u promicanju plemenitih vrijednosti, a zar nije najposebnija vrijednost titula hafiza Časnog Kur’ana!
Amin!

Pročitajte i ovo

Influenserica Adna Helić nakon izlaska iz pritvora: “Najveća snaga koju čovjek može da nosi sa sobom je čista savjest”

Influenserica Adna Helić, koja je privedena u sklopu akcije “Black Tie 2” u Sarajevu, puštena …