fbpx
Četvrtak , 29 Jula 2021
Reumal

“Nismo uspjeli nabaviti vakcine, ali nije do nas”

Zavod za javno zdravstvo uradio je maksimalno što je mogao. Ja sam predsjednik ad hoc tima, vrlo smo teško i marljivo radili na analizi svih pristiglih ponuda. Nažalost, nismo uspjeli realizirati nabavu vakcina do kraja, ali nije bilo do nas.

Kazao je to danas Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Objasnio je da je Zavod ustanova koja radi na promociji javnog zdravlja, distribuciji i kontoroli vakcina iz obavezne imunizacije.

“Cjepivo protiv Covida nije obavezna imunizacija, ono je još dobrovoljno. Međutim, po nekom slijedu stvari Zavod je preuzeo na sebe poslove nabavke cjepiva, mada je to u biti svih onih iznad nas – države, vlade, svih drugih institucija i da onda dođe operativno do Zavoda”, objasnio je Pehar.

Kako je kazao, Ad hoc tim radi i dalje, ova grupa je preko diplomatskih kanala nastavila aktivnosti nabavke vakcina.

“Svjedoci smo da je to teško, svi imaju problem. Nadam se da ćemo s današnjim danom otvoriti jedan novi segment, novi pokušaj da se na ove prostore dovedu dovoljne količine cjepiva”, rekao je Pehar.

Pročitajte i ovo

Ljepša strana BiH: Mahir Hadžić dobitnik jedne od najprestižnijih svjetskih nagrada

Univerzitet u Cambridgeu proglasio je bosanskohercegovačkog matematičara Mahira Hadžića za dobitnika jedne od najprestižnijih svjetskih nagrada. Nagradu …