fbpx
Ponedjeljak , 17 Juna 2024

Nije predloženo otvaranje ugostiteljskih objekata

Uoči današnje sjednice Predstavniškog doma Parlameta FBiH na kojoj je predviđeno i razmatranje Informacije o epidemiološkoj situaciji u FBiH, ističemo da nisu tačni navodi pojedinih medija da je Vlada Federacije BiH za današnju parlamentarnu sjednicu uputila prijedlog za “otvaranje ugostiteljskih objekata i dozvoli konzumiranje nargila”, navode iz Vlade FBiH.

Radi objektivnog informiranja javnosti podsjećamo da je Vlada Federacije BiH na 210. hitnoj sjednici održanoj 23. marta 2021. godine, uz Informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u Federaciji BiH na dan 22. marta 2021. godine, usvojila naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva čija je primjena od 24. marta 2021. godine i traje 14 dana.

Na toj sjednici je ponovo vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva naređeno uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Među naredbama je i ograničavanje kretanje građana na cijelom teritoriju FBiH u vremenu od 21:00 sat naveče do 5:00 sati ujutro narednog dana. Također, dozvoljeno je okupljanje ne više od 20 ljudi u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Dakle, uz pooštravanje postojećih, te ponovne naredbe kantonima za uvođenje restriktivnijih mjera, Vlada nije predložila “otvaranje ugostiteljskih objekata i konzumiranje nargila”, kako su objavili pojedini mediji, pozivajući se na podatke i informaciju od 22. februara 2021. godine.

Pročitajte i ovo

Divna priča iz BiH: Mještani efendiji poklonili automobil za Bajram

Nezapamćen Bajram u Željeznom polju: Zuhdija ef. Ridžal dobio automobil na poklon kao mali znak …