fbpx
Ponedjeljak , 22 Jula 2024

Krizni štab SBK traži zatvaranje ugostiteljskih objekata, policijski sat od 18h do 5h ujutro…

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona SBK jučer je imao sastanak na kojemu su pripremili zaključke kojima traže od Vlade SBK da dodatno pooštri mjere.

Danas je održana sjednica Vlade SBK, na kojoj se raspravljalo o navedenim prijedlozima Kriznog štaba. Kako smo doznali nakon iscrpne diskusije odlučeno je da se o zahtjevima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva SBK očituje Zavod za javno zdravstvo, odnosno predloži eventualne nove mjere i daljnje korake Kriznom štabu, nakon čega će Vlada razmatrati usuglašene preporuke i mjere, prenosi Vitez.info.

“Balans između ekonomije i zdravstva se uvijek radi, to su najteže odluke. Sačuvati zdravstveni sustav, sačuvati život i zdravlje ljudi kao prioritet, a onda i ekonomiju kako bi osigurali i potporu samom zdravstvenom sustavu”, kazao je, između ostalog, premijer SBK Tahir Lendo.

“U prošloj godini svi zahtjevi koji su došli iz zdravstvenog sektora na Vladu su bez ustezanja i zadrške podržani. Držimo zdravstveni sektor izuzetno važnim, to smo pokazali i kroz ovogodišnji proračun. Naravno da nam je i zdravlje svakog pojedinca izuzetno važno”, kazala je između ostalog ministrica finansija, Mirjana Plavčić.

“Meni je obaveza kao ministru iznijeti stav Kriznog štaba, što sam danas i učinio. Razumijem da postoje i ekonomski momenti, koji su bitni za funkcioniranje sustava, ali jednako kao neko ko predstavlja zdravstvo razumijem i probleme s kojima je zdravstveni sistem suočen”, poručio je ministar Anto Matić.

“Mi smo u novembru prošle godine s istim mjerama stavili pod kontrolu epidemiološki val koji nas je u tom trenutku pogodio. Mjere se u međuvremenu nisu posebno mijenjale, a i ako jesu uglavnom su bilo dodatno pooštrene. Popustilo je poštivanje mjera, u tomu je velik problem. Represiju postojećih mjera treba podići na najveću moguću razinu. Što se tiče ovih zahtjeva situacija nije zakovana, ali nije dobro donositi paušalno odluke za koje ne znamo kakvu situaciju mogu prouzročiti. Dakle, kada Zavod za javno zdravstvo usaglasi neke prijedloge mjera s Kriznim štabom mi ćemo kao Vlada sjesti i razmotriti ih. To može biti već sutra, prekosutra, sljedeće sedmice”, kazao je, između ostalog ministar Bojan Domić.

Prema tvrdnjama  izvora portala Vitez.info, Krizni štab je stava da, između ostalog, zabrana kretanja treba trajati od 18 sati navečer do 5 sati ujutro, kao i da bi trebalo pristupiti privremenom zatvaranju određenih djelatnosti, među kojima i ugostiteljskih objekata. Sve ovo uvjetovano je teškom situacijom u zdravstvenim ustanovama na području SBK, kao i povećanim brojem smrtnih slučajeva. Vjeruje se, kako doznajemo, da će situacija u narednim danima biti još složenija te da je nužno povući dodatne mjere.

Vitez.info

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselila BEŠIĆ (rođ. SULJIĆ) HATIDŽA iz Prokosa

Na Bolji svijet je preselila BEŠIĆ (rođ. SULJIĆ) HATIDŽA iz Prokosa. Preselila je na Ahiret, …