fbpx
Srijeda , 7 Juna 2023

Kafići ne mogu, ali kladionice mogu raditi: Zašto je odluka takva, šta kažu u Kriznom štabu KS?

Vlada Kantona Sarajevo na sjednici koja je održana prekjučer donijela je odluku da zatvori sve ugostiteljske objekte na 15 dana. Osim toga policijski sat je biti produžen od 21 sat do pet sati ujutru.

Zanimljivo da se zabrana rada odnosi samo na ugostiteljske objekte, dok će svi ostali poslovni subjekti moći raditi, kao što su kladionice, tržni centri i slično, gdje također u zatvorenom prostoru boravi veliki broj osoba istovremeno. Poslodavci kojima to priroda posla omogućava, trebali bi organizirati rad od kuće ili u smjenama.

Iako sebe smatra nerelevantnom da komentariše odluku Vlade KS uprkos tome što je član Kriznog štaba, Aida Pitić za ovakvu epidemiološku situaciju krivi i građane Sarajeva.

  • To je odluka Vlade KS i nije zgodno da ja to komentarišem. O ovome je puno ljudi odlučivalo i ne znači da će se na ovom zaustaviti. Da smo se pridržavali mjera i da smo poštovali sve što je doneseno do ovog ne bi ni došlo – poručila je Pitić.

Vlada Federacije BiH jučer je odbila prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH o uvođenju restriktivnijih mjera, a Pitić smatra da je ta odluka bila pogrešna i da su se restriktivne mjere trebale donijeti na niovu cijele Federacije BiH.

Na pitanje smatra li da će zatvaranje isključivo ugostiteljskih objekata, a neometan rad kladionica i ostalih poslovnih subjekata, doprinijeti suzbijanju pandemije, Pitić nije imala adekvatan odgovor.

  • Pa eto, ako ste svi vi toliki stručnjaci ne znam zašto nas zovete onda. Ovo je možda samo početak, od nečega se mora krenuti. Trenutna vlada se bori i daje sve od sebe da zaustavi širenje pandemije, kao što i svaka druga vlada to radi – istakla je ona.

Da su prioriteti pogrešno poredani kada su u pitanju mjere u cilju suzbijanja pandemije, govori i činjenica da se problem javnog prijevoza još uvijek nije riješio. Tramvaji, autobusi i trolejbusi i dalje su krcati u jutarnjim i popodnevnim satima, te predstavljaju opasnost od zaraze za građane Sarajeva.

Vlada KS javnog prijevoza se sjeti tek u ponekom saopćenju, preporukama ili eventualnim naredbama koje se, na očigled svih, uopće ne provode. Prošlo je skoro deset dana otkako je ministar saobraćaja KS Adnan Šteta javnost obavijestio da će se problem gužvi u javnom prijevozu riješiti angažovanjem, za sada, nevidljivih Covid-redara.

  • Covid-redari će upozoravati na obavezno nošenje maski, držanje distance i voditi računa o broju putnika – poručio je tada ministar Šteta, piše Faktor.

Sudeći prema fotografijama i informacijama sa terena, Covid-redari već deset dana, od kada je i naloženo da se angažuju, nisu prisutni u vozilima, niti frekventnom stajalištu.

Pročitajte i ovo

Srebrenica nakon nekoliko godina dobila pekaru

U Srebrenici je nakon nekoliko godina otvorena pekara u ulici Vase Jovanovića. Vlasnik pekare „Klas“, …