fbpx
Četvrtak , 29 Jula 2021
Reumal

Predsjedništvo u Ankari: Dodik počasnu gardu pozdravio sa “merhaba asker”

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan dočekao je u Ankari članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, Šefika Džaferovića i Željka Komšića.

Erdoganov doček članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Ankari uživo je prenošen na zvaničnom Twitter profilu turskog predsjednika.

Nakon ceremonije svečanog dočeka uz vojne počasti ispred Predsjedničke palate u Ankari, tokom koje je predsjedavajući Dodik počasnu gardu pozdravio na turskom jeziku s “merhaba asker”, počeo je sastanak članova Predsjedništva BiH s Erdoganom, nakon čega će biti održan i sastanak delegacija Turske i BiH.

Tokom zvanične posjete planirano je potpisivanje Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima i Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola. Ove sporazume će potpisati ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović, koji je član delegacije BiH koja boravi u zvaničnoj posjeti Republici Turskoj.

Planirano je potpisivanje i Memoranduma o razumijevanju između Agencije za unapređenje stranih investicija BiH i Ureda za investiranje Predsjedništva Republike Turske o saradnji na promociji investicija. Memorandum će potpisati direktorica Agencije Milica Marković.

 

Članovi Predsjedništva BiH su se tokom zvanične posjete sastali sa predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafom Sentopom.

Također, članovi Predsjedništva BiH će posjetiti i Anitkabir u Ankari, mauzolej prvog predsjednika i osnivača moderne Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, gdje će odati počast i položiti cvijeće.

Kako je ranije najavljeno, tokom ove posjete će biti potpisan sporazum o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd. Također, bit će govora i o tome kako unaprijediti trgovinsku razmjenu dvije zemlje, o proizvodnim investicijama koje iz Turske trebaju stići u BiH, a također će se razgovarati i o borbi protiv pandemije koronavirusa.

Pročitajte i ovo

Ljepša strana BiH: Mahir Hadžić dobitnik jedne od najprestižnijih svjetskih nagrada

Univerzitet u Cambridgeu proglasio je bosanskohercegovačkog matematičara Mahira Hadžića za dobitnika jedne od najprestižnijih svjetskih nagrada. Nagradu …