fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

Demant Medžlisa Kiseljak: Fudbaler koji je gađao džamiju nije nikada platio odštetu niti dao ikakvu donaciju

Nakon pisanja nekoliko bh. portala da je nogometaš Dejan Ljubičić pozvan u reprezentaciju Austrije, te niz neistina koje se u tekstovima iznose, a za koje se veže Medžlis Islamske zajednice Kiseljak smatramo za shodno da uputimo demant.

Istina je da su dvojica austrijskih državljana bh. porijekla  krajem decembra 2017. godine gađali pivskim flašama Čaršijsku džamiju u Kiseljaku. Nažalost, nije to bio prvi vandalizam i napad na ovu džamiju, ali jeste specifičan po tome što je PU Kiseljak izuzetno profesionalno odradila svoj dio posla i uhvatila počinitelje. Priznali su počinjenje krivičnog djela.  Kada su austrijski i njemački mediji objavili da je mladi reprezentativac Austrije napravio taj vandalizam, počinitelji su se došli izvinjavati. Sve što se s njima razgovaralo bilo je isključivo pred kamerama N1 televizije i još nekoliko svjedoka. Tada smo stekli utisak da su iz Kluba pomenutog Ljubičića od njega tražili da uputi izvinjenje, a kajanje njegovog saučesnika je izgledalo mnogo iskrenije.

Nisu platili štetu, jer materijalne štete nije ni bilo. Pogodili su zid džamije, niti su Medžlisu platili bilo kakvu donaciju. Plakali su pred kamerama i izvinjavali se. Nismo željeli u javnost iznositi ni bliske rodbinske veze počinitelja sa visoko rangiranim vjerskim službenicima Katoličke crkve u BiH, vodeći se vjerskom odrednicom da sramotu drugog  treba i sakriti, i saslušati izvinjenja, a mi nismo ti koji daju oprost. Oprost daje dragi Bog onda kada se više ne vraćamo na isto djelo za koje smo se pokajali.

Ukoliko je istina, da je pomenuti fudbaler izjavio da je platio štetu, da je dao donaciju i da nije znao da gađa džamiju onda se istinski nije ni pokajao, jer sve navedeno je laž. Naravno i to ćemo provjeriti na način, da ćemo na njegov klub i reprezentaciju Austrije poslati upit da se dotični očituje, da li je on lično ovo izjavio ili je samo medijska konstrukcija i spin.

Ono što jeste istina, da je od nas tražio da se sa YouTube kanala skinu video sadržaji koji ga diskredituju. Odgovorili smo, da mi sadržaje nismo postavili, i ne možemo ih ni skinuti.

Tada, kao i danas raduje nas da je ogromna većina građana Kiseljaka osudila ovaj čin, kao i pozdravila našu gestu, da mlade ljude primimo i saslušamo njihova izvinjenja.

Tada im je Glavni imam pred kamerama rekao, da svakom normalnom čovjeku životni moto treba da bude, da sve što ne bi voljeli da neko uradi vama,  nemojte ni vi raditi drugima.

Sve navedeno u vezi plaćanja štete i uručivanja donacija demantujemo.

Pročitajte i ovo

Influenserica Adna Helić nakon izlaska iz pritvora: “Najveća snaga koju čovjek može da nosi sa sobom je čista savjest”

Influenserica Adna Helić, koja je privedena u sklopu akcije “Black Tie 2” u Sarajevu, puštena …