fbpx
Petak , 24 Septembra 2021
Reumal

Bh. matematičar Ervin Macić na Evropskom kupu osvojio zlato

Deveti Europski matematički kup bio je i u znaku BiH. Zlatnim slovima u historiju takmičenja u oblasti matematike upisao se Ervin Macić. Ovaj srednjoškolac, u juniorskoj diviziji među 257 učenika plasirao se na deveto mjesto što je donijelo zlato Bosni i Hercegovini.

Ervin je već  bio učesnik ovog prestižnog takmičenja. Prvi put nije bilo većeg uspjeha, u drugom pokušaju je osvojena treća nagrada dok se treći put domogao zlata, što ga je dovelo do najboljeg rezultata od svih takmičara iz naše države.

Naš zlatni matematičar bavi se uz matematiku i informatikom. Učenik je Druge gimnazije u Sarajevu i već se priprema za predstojeća takmičenja. Matematika u domu Macića nije samo u znaku  Ervina, njegova majka proforica je matematike a posebna veza između Ervina i matematike počela je još u petom razredu OŠ „Mirsad Prnjavorac“, koju je pohađao. O temi da li je matematika otkrivena ili je izumljena Ervin kaže: „iskreno vjerujem da je otkrivena. Vjerujem u Boga i vidi se koliko je to savršeno ukomponovano.“

Ervinu čestitamo na osvojenom zlatu i želimo mu mnogo uspjeha na predstojećim takmičenjima. Bravo Ervine, ponos si Vogošće i svoje države!

Pročitajte i ovo

U Srednjobosanskom kantonu 42.818 vakcinisanih!

Iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo naglašavaju da je vakcinacija najbolji način da građani zaštite sebe, svoju porodicu i osobe …