fbpx
Srijeda , 24 Aprila 2024

Direktorica Lječilišta „Reumal“ Fojnica potpisala Ugovor za banjsko liječenje sa Predsjednikom UO Saveza penzionera/umirovljenika FBiH

Danas je u Sarajevu upriličeno potpisivanje Ugovora lječilišta u FBiH sa Savezom penzionera/umirovljenika Federacije BiH.

„U skladu sa članom 125. Stav 2. Zakona o penzijskom i invadiskom osiguranju u Federaciji BiH, i za ovu godinu u Planu finansiranja FuPio planirana su sredstva za pomoć u rehabilitaciji bolesnih i socijalno najugroženijih penzionera u iznosu od 470.000 KM.  Sa ovim sredstvima na osnovu dogovorenih cijena sa zdravstvenim ustanovama za medicinsku rehabilitaciju i banjsko liječenje, Savez je u mogućnosti obezbjediti desetodnevni boravak u zdravstvenim ustanovama „Reumalu“  Fojnica, Aquaterm Olovo, Ilidža Gradačac i Gata Bihać za 854 penzionera. Upravo danas Savez je zaključio Ugovore o pružanju zdravstvenih usluga  sa navedenim zdravstvenim ustanovama kojim su regulisane obaveze Saveza i zdravstvenih ustanova. Prema Pravilniku o rehabilitacuju pravo stiču članovi Saveza  sa teškim oboljenjima,  najnižim penzijama i oni koji do sada nisu koristili ovo pravo. Sve članice Saveza (općinska-gradska udruženja) dobile su proporcionalno broju članova, broj članova koje mogu uputiti na rehabilitaciju. Tokom mjeseca marta izvršiće će se izbor kandidata  i dostaviti spiskovi zdravstvenim ustanovama. Pružanje usluga počinje 01.04. i trajaće do kraja godine. Želim istaći dosadašnju veoma dobru saradnju sa navedenim zdravstvenim ustanovama, a posebno uspjeh u borbi sa corona virusom, tako da u 2020. godini nismo imali niti jedan slučaj zaraze naših članova koji su koristili zdravstvene usluge. Vrijedno je istaći da se odobravanjem ovih sredstava iz FZ PIO postižu jaka dva efekta, u prvom redu, pomaže se bolesnim i najugroženijim penzionerima i drugo, pomaže se zdravstvenim ustanovama u okolnostima opće ekonomske krize izazvane corona virusom“ – istakao je Redžo Mehić, predsjednik UO Saveza penzionera FBiH.

Direktorica Ismira Kubat  se zahvalila članovima Udruženja penzionera na ukazanom povjerenju i vjernosti u korištenju usluga Lječilišta “Reumal”, naglasivši da je i u ovo vrijeme pandemije, navedena populacija najbrojnija.

Pročitajte i ovo

Kiša iznenadila posjetioce Zelene pijace u Fojnici: Prodavci zadovoljni interesovanjem, ali se žale na zimske mjesece

Kiša je iznenadila posjetioce Zelene pijace u Fojnici danas, raspršujući gužvu koja obično vlada među …