fbpx
Utorak , 25 Januara 2022

Alija i Zekija Tulumović iz Smajlovića proslavili 60 godina braka i ispričali svoju priču

U naselju Smajlovići u opštini Fojnica Alija i Zekija Tulumović proslavili su 60 godina braka.

 

Oboje imaju po 81 godinu, imaju dvoje djece, četvoro unučadi i dvoje praunučadi. Alija je penzioner već 25 godina, radio je u Rudniku Breza i pilani u Fojnici, a Zekija je domaćica.

Odgovorio Smaju od ženidbe

Za organizaciju proslave 60 godina skladnog braka pobrinula se njihova unuka Azra, koja je, sa svojom djecom Fatmom i Zehrom, donijela i slavljeničku tortu.

“Imali smo skladan zajednički život. Bilo je i burnih trenutaka. U Pločarima, u mom komšiluku, živjela je djevojka s kojom je ašikovao jedan Smajo pa je kasnije počeo ašikovati sa Zekijom. Tada sam se ja zabavljao sa Smajinom prvom djevojkom”, prisjetio se Tulumović nastavljajući: “Pita mene jedne prilike Smajo šta mislim da se oženi Zekijom.”

“Kažem – ne znam, ja se njome ne bih oženio. I on prestane sa Zekijom ašikovati, a ja s njegovom prvom djevojkom i nastavim sa Zekijom. Zabavljali smo se godinu. Kažu meni jedne prilike da će se Zekija udati za nekog Hazima. Dođem iz Breze i odmah njenoj kući, pitam je hoće li se udati za mene. Bogami, kaže hoće. Kažem svom ocu da se ženim i ugovorim svadbu iduće sedmice. Bilo tridesetak svatova, bio je i pjevač, harmonikaš iz Kaknja, dođe i Atif s puškom i moji rođaci iz Sarajeva te mi pravo pred njenu kuću. No, kapija zaključana, neće da otvore njeni”, ispričao je Alija.

Dernečilo se dva dana

Nakon toga Alija je uzeo ljestve i popeo se do prozora.

“Zovnem Zekiju, a ona otvori prozor, izbaci zavežljaje ruha i izađe kroz prozor. Njeni ništa nisu čuli. Atif ispali jedan metak, harmonikaš zasvira i sjednemo na konjska gumena kola i krenemo mojoj kući. Dernečilo se dva dana i dvije noći”, ispričao je Alija za Avaz.

Savjetovao je i kako očuvati brak 60 godina.

“Da bi se očuvao brak, mora biti uzajamnog poštovanja, tolerancije, popuštanja jedno drugom i uvijek razgovarati”, zaključio je Tulumović.

Pročitajte i ovo

Aldin i Dženana sa dvoje maloljetne djece nakon požara ostali bez doma, odmah reagovali iz Pomozi.ba (FOTO)

Porodica Abdić iz Rakovice kod Sarajeva u nedjelju je ostala bez svog doma usljed požara …