fbpx
Petak , 23 Aprila 2021

U Hrvatskoj pokrenuta peticija protiv držanja pasa na lancu

Prijatelji života izvijestili su u petak da je pokrenuta peticija za zakonsku zabranu držanja pasa na lancu, za što se bore još od 2005. godine, naglasivši da životinje treba spasiti od lanca koji im ograničava kretanje na svega nekoliko metara.

“Prijatelji životinja, Sklonište Prijatelji Čakovec, Udruženje Pobjede i druge članice Mreže za zaštitu životinja velikom nacionalnom kampanjom ‘Za Hrvatsku bez pasa na lancu’ traže hitnu izmjenu postojećeg Zakona o zaštiti životinja uvođenjem potpune zabrane držanja pasa na lancu”, navodi se u saopštenju, prenosi Hina.

“Smatramo da niko ko nema uvjete za brigu o psu ne bi trebao niti imati psa. Držanje pasa na lancima sramotno je i nedopustivo”, poručuju udruge za zaštitu životinja.

Tri udruženja, uz podršku svih udruženja iz Mreže za zaštitu životinja, žele promjenu kojom bi spasili na hiljade životinja koje trenutno “robijaju” na lancu ili se još nisu ni rodile.

“Pse nazivamo najboljim čovjekovim prijateljima, a osuđujemo ih na ropstvo, na život u radijusu od nekoliko metara”, upozoravaju udruženja.

Pročitajte i ovo

Načelnik Klisura primio u posjetu Mariju Štetić viceprvakinju Evrope i ponos fojničkog taekwondoa

Načelnik opštine Fojnica, Sabahudin Klisura, primio je reprezentativku BiH i viceprvakinju Evrope Mariju Štetić, članicu …