fbpx
Subota , 22 Juna 2024

Presuda za kupovinu glasova na izborima: Edim Fejzić kažnjen s 1.000 maraka

Edim Fejzić, zastupnik u Kantonalnoj skupštini BPK Goražde i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, kažnjen je sa 1.000 maraka i uvjetnom kaznom od tri mjeseca zatvora, jer je kupovao glasove na izborima 2018. godine.

To je odluka Općinskog suda u Goraždu u prvostepenom postupku, a Fejzić se teretio za krivično djelo povreda slobode odlučivanja birača iz Krivičnog zakona FBiH.

Kazna zatvora se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od dvije godine ne počini novo krivično djelo.

Edim Fejzić je optužen što je je dana 07.10.2018. godine, na hodniku ispred prostorija stranke „Goraždanska priča“ u Goraždu, u namjeri da podmićivanjem utiče na birače u Bosansko-podrinjskom kantonu da na izborima za zastupnika u Skupštini BPK-a, održanim u mjesecu septembru 2018. godine glasaju za njega, svjedoku iz Goražda identitet poznat Tužilaštvu predao iznos od 100,00 KM kako bi mu svjedok pored svog glasa i glasa svoje supruge, iz kruga svoje porodice i prijatelja obezbijedio još četiri glasa na listi za zastupnika u Skupštini BPK-a.

Nakon okončanja istrage Tužilaštvo BPK-a je podiglo i zastupalo optužnicu protiv Edima Fejzića pred Općinskim sudom u Goraždu, a u skladu sa članom 246 Zakona o krivičnom postupku FBiH optuženi Edim Fejzić je sa Tužilaštvom zaključio Sporazum o priznanju krivnje.

Postupajući sudija je nakon provedene zakonske procedure prihvatio Sporazum o priznanju krivnje i donio prvostepenu osuđujuću presudu”, navodi se u saopćenju iz Tužilaštva BPK Goražde.

Pročitajte i ovo

Neopisiva tuga: Na Ahiret preselio 1-godišnji Adem Fejzić iz Višnjice kod Kiseljaka

Na Bolji svijet je preselio ADEM (ELMEDIN) FEJZIĆ iz Višnjice. Preselio je na Ahiret u …