fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Počelo suđenje četnicima koji su u Višegradu pjevali “Bit će opet pakao”

Trojica pripadnika Ravnogorskog pokreta optužena za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine, danas će se na Sudu BiH izjasniti o krivnji.

Ročište povodom izjašnjenja o krivici optuženih Dušana Sladojevića, Slavka Aleksića i Riste Lečića, zbog krivičnog djela “izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti” zakazano je za danas, navedeno je iz Suda BiH.

Optužnica protiv Sladojevića zvanog “Krvce” i “Čiča”, Aleksića zvanog “Vojvoda” i Lečića potvrđena je u januaru ove godine, a Tužilaštvo BiH ih tereti da su 10. marta 2019. sudjelovali na okupljanju u organizaciji Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske Višegrad, na Trgu palih boraca u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao Draževina.

Sladojević, Aleksić i Lečić optuženi su da su svojim djelima, radnjama i postupcima javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.

“Prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta – među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore – Sladojević, kao predsjednik ‘Ravnogorskog pokreta Republike Srpske’, i Aleksić sudjelovali su u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, te puštanjem i pjevanjem pjesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području BiH, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta”, naveli su ranije u Tužilaštvu.

Lečić se, prema istom saopćenju, tereti da je prilikom okupljanja na trgu započeo s pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

BIRN BiH je 5. februara objavio istraživanje na osnovu sudskih dokumenata koji su otkrili vezu nekih članova ravnogorskih i četničkih udruženja sa ratnim zločinima i ekstremizmom.

BIRN BiH je pisao kako je Ministarstvo sigurnosti BiH upozoravalo na nekoliko četničkih udruženja kao nosioce etničkog odnosno nacionalnog ekstremizma sa negativnim uticajem na sigurnosni ambijent, posebno prema povratnicima, i sa povremenim nasilnim manifestacijama.

Kao dvije najmasovnije i teritorijalno najrasprostranjenije organizacije navedeni su “Ravnogorski pokret otadžbine Srpske” i “Ujedinjeni ravnogorski pokret otadžbine Srpske”.

Prema dokumentima koje je analizirao BIRN BiH, Sladojević je predsjednik “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske”.

Znate li ko je Slavko Aleksić?

Slavko Aleksić poznat je kao jedan od najvećih zločinaca za vrijeme rata u Sarajevu. On je bio zadužen za srpske trupe raspoređene oko sarajevskog Jevrejskog groblja.

Od tamo je svakodnevno terorizirao građane Sarajeva.

Do 1992. godine bio je skromni zaposlenik sarajevske pošte, a početkom rata postao je jedan od lidera pokreta na širem području Sarajeva. Zajedno s Vojislavom Šešeljom i još jednim nikad procesuiranim vojvodom Branislavom Gavrilovićem Brnetom, sijao je strah i smrt među građanima okupiranih područja. Po okončanju agresije, napustio je grad u kojem je proveo najveći dio života.

Zajedno s hiljadama Srba iz sarajevskih naselja Grbavica i Kovačići, Aleksić je iz Sarajeva otišao u martu 1996. godine. U godinama koje su uslijedile, rijetko se pojavljivao u javnosti. Pritajio se negdje u šumama u okolini rodne Bileće. Kako se neslužbeno može saznati, često se “spušta” u sam grad, a redovno sudjeluje u svim četničkih manifestacija u vrletima istočne Bosne i zapadne Srbije.

Premda je njegova uloga u višegodišnjem maltretiranju Sarajlija kao dan jasna, nikad nigdje nije odgovarao ni za šta. Baš kao i većina četničkih vojvoda koji su sarajevskim brdima gospodarili u najtežim danima Nikada nijedna institucija Bosni i Hercegovini nije pokrenula postupak protiv vojvode s Grbavice zbog opsade Sarajeva.  Tako će vjerojatno i ostati…

 

Radiosarajevo.ba

Pročitajte i ovo

Džemat u Bronxu u New Yorku: Zajednica muslimana Sandžaka, Bosne, Kosova, Makedonije, Crne Gore…

Ramazan u Americi (3) Džemat Belmont Islamski centar (BIC) nalazi se u Bronxu, New York. …