fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

“Znak zahvalnosti”: Nizozemska vlada daje 5.000 eura vojnicima koji su bili u Srebrenici

Nizozemska vlada saopštila je da će svojim veteranima pri Ujedinjenim nacijama, koji nisu uspjeli spriječiti masakr u Srebrenici 1995. godine, platiti po 5.000 eura, kao “gest i znak zahvalnosti” za službu u strašnim okolnostima, javio je AP.

Isplata, koju je najavio ministar odbrane, jedan je od vladinih odgovora na studiju u koju je bilo uključeno 850 vojnika iz nizozemske mirovne misije (Dutchbat, op.pr.), dodaje agencija.

Kako se navodi, ti vojnici bili su u Srebrenici kada su taj grad preuzeli dobro naoružani vojnici snaga bosanskih Srba na čelu s generalom Ratkom Mladićemkoji je optužen za genocid od strane Tribunala Ujedinjenih nacija u Hagu, zbog uloge u užasnom pokolju u kojem je ubijeno više od 8.000 ljudi.

“Nizozemska se dugo bori s posljedicama genocida u Srebrenici, a vlada bivšeg premijera Wima Koka podnijela je ostavku 2002. godine, nakon što su nizozemske vlasti oštro kritikovane jer su poslali vojnike u opasnu zonu bez odgovarajućeg oružja i ovlaštenja da zaštite oko 30.000 izbjeglica koje su pobjegle u nizozemsku bazu na istoku Bosne”, pišu strani mediji.

Sud: Holandija djelimično odgovorna

Nizozemski vrhovni sud je 2019. je presudio da je Nizozemska djelimično odgovorna za smrt oko 350 muslimana koje su ubile snage bosanskih Srba tokom zločina, podsjeća AP, a javlja Al Jazeera.

Nizozemski sud zaključio je da su mirovnjaci te zemlje 13. jula 1995. evakuirali ljude iz svoje baze pored Srebrenice, uprkos tome što su znali da su „u ozbiljnoj opasnosti da budu zlostavljani i ubijeni“ od strane srpskih vojnika.

UN je kritikovan jer nije odobrio korištenje zračnih udara NATO-a kako bi podržao nizozemske trupe na zemlji nakon što su one bile napadnute.

Premijer Mark Rutte je u poruci koju je poslao prošle godine, na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, naglasio patnju bosanskih muslimana koji su izgubili najmilije, a spomenuo je i “muškarce i žene iz nizozemskog bataljona UN-a koji su se u julu 1995. osjećali bespomoćnim i koje i danas proganjaju sjećanja”.

Pročitajte i ovo

Džemat u Bronxu u New Yorku: Zajednica muslimana Sandžaka, Bosne, Kosova, Makedonije, Crne Gore…

Ramazan u Americi (3) Džemat Belmont Islamski centar (BIC) nalazi se u Bronxu, New York. …