fbpx
Petak , 26 Aprila 2024

Ministar zdravstva u SBK: KCUS od nas traži da platimo PCR testiranje

Vlada Srednjobosanskog kantona primila je dopis iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u kojem se traži da budu plaćeni troškovi PCR testiranja pacijenata iz SBK, od početka pandemije do danas, izjavio je kantonalni ministar zdravstva Anto Matić.
On je potvrdio da to znači da za osiguranike iz ovog kantona više nema besplatnog testiranja na koronavirus u KCUS-u, dodavši da bi trebalo platiti između 1,5 miliona i 2,5 miliona KM.

“Dobili smo dopise gdje oni potražuju nekakva sredstva za deset hiljada testova. Taj novac nismo planirali u ovogodišnjem kantonalnom budžetu. Tražiti ćemo od federalnog Ministarstva zdravstva sastanak i da se otvore pregovori da se ova situacija prevaziđe. Ne bježimo od toga da platimo ako smo dužni, ali to treba da bude realno”, kazao je Matić.

Premijer SBK Tahir Lendo podsjetio je da kantoni na početku pandemije nisu imali laboratorije za PCR testiranje, nego su bile orijentisane na Sarajevo, Mostar i Tuzlu.

“Klinički centri dobili su značajna sredstva od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, pa i dobar dio doniranih testova. Računali smo da su iz dobivenih sredstava zaduženi da rade i za kantone koji nemaju laboratorije, ljude i kapacitete za PCR testiranje. Sarajevo je moglo uraditi 50 naših uzoraka dnevno, a svaki treći dan smo slali i 50 u Mostar. Dakle, trpjeli smo takav proces jer je svugdje u svijetu bio ‘belaj’. I sada smo iznenađeni kad smo dobili da se to mora fakturisati. To su ogromna sredstva i zatražili smo hitan sastanak, jer ono što je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odobrila ne bi trebalo ulaziti u cijenu”, rekao je Lendo.

Lendo je podsjetio da je u kantonalnom Zavod za javno zdravstvo, u međuvremenu, osposobljen laboratorij za PCR testiranje, u kojem se, kako kaže, može obaviti 350 testiranja dnevno.

Kako je rečeno nakon današnje sjednice vlade, u SBK trenutno ima 81 aktivan slušaj zaraze koronavirusom, a 32 osobe su hospitalizirane.

Od početka pandemije testirano je oko 21.000 osoba, a koronavirus je utvrđen kod njih 3.279. Od posljedica zaraze do danas su preminule 294 osobe.

Pročitajte i ovo

Okrugli sto u Fojnici o životu i djelu Hadžema Hajdarevića

Učesnici su se okupili u prostorijama Turskog kulturnog centra u Fojnici, a u okviru 40. …