fbpx
Ponedjeljak , 15 Jula 2024

Porodilji ostala gaza u stomaku: Pomoćniku instrumentara izrečena uvjetna kazna

Osnovni sud u Bijeljini proglasio je krivim Baneta Vićanovića, pomoćnika instrumentara bijeljinske bolnice, za nesavjesno pružanje ljekarske pomoći porodilji Svjetlani Đurović, u čijoj trbušnoj duplji je, nakon obavljenog carskog reza 24. avgusta 2016. godine, ostala gaza dužine oko dva metra.

Bio na obuci

Sud mu je izrekao uvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od mjesec za počinjeno krivično djelo iz nehata s rokom provjere od godinu. Vićanović treba platiti i sudske troškove u iznosu od 150 KM.

Obrazlažući presudu, sudija Aleksandar Despenić naglasio je da je, kao izuzetno olakšavajuća okolnost, uzeto to što je Vićanović tada bio na obuci i što je bio neiskusan.

– Kao dio operativnog tima bili ste na obuci i vaša odgovornost nije velika. Vaše učešće u navedenom operativnom zahvatu je bilo izuzetno malo i zbog toga je određen lakši oblik krivice – istakao je sudija Despenić.

Branilac optuženog Vićanovića, advokat Petko Budiša izjavio je da će se žaliti, uprkos tome što je izrečena najblaža moguća sankcija njegovom klijentu.

 

Stav odbrane

– Nismo zadovoljni presudom, jer je Sud donio kompromisnu odluku, podlegavši značaju težine posljedica koje je oštećena pacijentkinja imala nakon operativnog zahvata. Moj branjenik je bio medicinski tehničar na obuci i nije pružao nikakvu ljekarsku pomoć, te nije mogao preuzeti bilo kakve posljedice koje su nastale. Posljedice su nastale od drugih osoba, od onih koji su zaboravili gazu dugu dva metra u trbušnoj duplji. Moj branjenik je bio u nesterilnom dijelu operacione sale, te ni fizički nije nadzirao ono što se dešava u sterilnom dijelu sale. Vještak Željko Karan je jasno rekao da on, kao ljekar, lično odgovara za svog specijalizanta. Nema ni objektivnih elemenata za postojanje krivičnog djela, ali ni dokaza, kao ni subjektivnih elemenata, čak i nehatom, kako je Sud obrazložio – izjavio je advokat Budiša.

 

Popis materijala

Optužnica je Vićanovića teretila da je, nakon završenog operacionog zahvata, propustio da izvrši popis medicinskog materijala, što je dovelo do toga da u trbušnoj duplji pacijentkinje Svjetlane Đurović ostane gaza duga oko dva metra. To je dovelo do teških posljedica po zdravlje pacijentkinje, do odstranjivanja skoro cijelog debelog i dijela tankog crijeva.

Pročitajte i ovo

Irnela Stošić ima rak koji je metastazirao, a i suprug joj je teško bolestan: Pomozimo joj u liječenju

Irnela Stošić iz Mostara je u životnoj opasnosti zbog metastaza raka maternice. Pozivom na 17043 …