fbpx
Subota , 20 Aprila 2024

Razgovor sa g. Seminom Sudžukom, predsjednikom Udruženja “Libertas”

Na prvoj redovnoj sjednici fojničkog Opštinskog vijeća, vijećnici su veliki dio vremena posvetili raspravi o opravdanosti Granta za fojničko Udruženje “Libertas” u iznosu od 2.500,00 KM.

Kako su kazali, stvar je principa i da je nedopustivo da se jedno Udruženje protežira u odnosu na druge.

Zbog toga smo odlučili kontaktirati predsjednika Udruženja “Liber, libertas” g. Semina Sudžuku kako bi razgovarali o aktivnostima Udruženja te (ne)opravdanosti argumentacije fojničkih vijećnika.

“Udruženje “Liber, libertas” je osnovano 2012. godine i specifično je po tome da se bavi samo bibliografijom, za razliku od drugih udruženja koji imaju širi opus djelovanja. Mi smo jedina gradska biblioteka u Fojnici i naše radno vrijeme je fleksibilno i zavisi od naših čitaoca, pretežno učenika i studenata” – kaže na početku razgovora g. Semin Sudžuka.

Biblioteka ima fundus od 5300 knjiga koja se sastoji od enciklopedija, hrestomatija, stručne literature i beletristike.

U samu adaptaciju prostorija je uloženo oko 18.000,00 KM i novac za adaptaciju je obezbjeđen iz ličnih sredstava g. Sudžuke.

“Članstvo u biblioteci je besplatno i jedinu podršku imamo od Opštine Fojnica uz povremenu podršku kantonalnog mimistarstva za obrazovanje, kulturu i sport” – kaže g. Sudžuka.

Osim održavanja i širenja fundusa biblioteke, ovo Udruženje organizira i književna druženja, promocije knjiga i slično.

Kompletan razgovor s g. Sudžukom možete pogledati ispod.

Pročitajte i ovo

Fojničaninu uspješno transplantiran bubreg na KCUS-u

Nakon više od 150 dana jučer je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) urađena …