fbpx
Utorak , 25 Januara 2022

Skandalozno: Vakcine u BiH dolaze u februaru i to samo za 3 posto stanovništva!

Ovaj proces mogao bi započeti već u februaru, ali mi još čekamo potvrdne regulatorne odgovore i spremnost zdravstvenih sistema i nacionalnih regulatornih sistema svake zemlje pojedinačno koja učestvuje.

Iz Gavi-ja kažu da se nadaju da će uskoro imati više detalja


Vlasti u Bosni i Hercegovini ne znaju kada ni koliko će tačno stići doza vakcina u našu zemlju preko Instrumenta za globalni pristup vakcinama protiv bolesti Covid-19 (COVAX). Danima se govori kako spasonosne doze stižu, a zemlje Evrope uveliko provode masovne vakcinacije svog stanovništa, uključujući i susjedne Hrvatsku i Srbiju.

COVAX je administriran od Globalnog saveza za cjepiva (Gavi Alliance) kojem smo uputili nekoliko pitanja.

I dobili odgovor koji otkriva skandaloznu istinu o kontingentu koji će stići u BiH.

– Očekujemo da ćemo moći svakoj ekonomiji koja učestvuje pružiti prvu tranšu, dovoljnu da zaštiti približno 3 posto stanovništva, u prvoj polovini 2021. godine. Ovaj proces mogao bi započeti već u februaru, ali mi još čekamo potvrdne regulatorne odgovore i spremnost zdravstvenih sistema i nacionalnih regulatornih sistema svake zemlje pojedinačno koja učestvuje. Od toga zavisi – kazali su iz Gavi-ja za “Avaz”.

 

Dodaju da, kada je u pitaju koje vakcine će biti dostavljene u koje zemlje, kao i u kojem vremenskom okviru, te informacije još nemaju.

– Ali se nadamo da ćemo uskoro imati više detalja o tome – poručili su iz Gavi-ja.

Pročitajte i ovo

Aldin i Dženana sa dvoje maloljetne djece nakon požara ostali bez doma, odmah reagovali iz Pomozi.ba (FOTO)

Porodica Abdić iz Rakovice kod Sarajeva u nedjelju je ostala bez svog doma usljed požara …