fbpx
Nedjelja , 10 Decembra 2023

Policajci lažirali uviđaj i alkotest da bi sakrili krivicu kćerke njihove kolegice koja je izazvala udes

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona nakon četiri godine istrage podiglo je optužnicu protiv trojice pripadnika Policijske stanice Maglaj, jer su lažirali uviđaj i alokotest nakon saobraćajne nesreće da bi sakrili krivicu kćerke svoje radne kolegice koja je izazvala udes, saznaje „Avaz“.

Naime, kako je potvrđeno iz Tužilaštva ZDK radi se o Nihadu Mehmedoviću, koji je policajac od 1994. godine u činu inspektora i tada se nalazio na funkciji zamjenika komandira PS Maglaj, Daniela Brkića, u činu starijeg policajca, Adisa Šahbaza, policajca, Erne Ridžal te Hasana Meškića i Minele Stanek. Općinski sud u Zavidovićima je potvrdio ovu optužnicu, te se očekuje početak glavnog pretresa.

 

Prošla kroz zabranu

Kako je navedeno u opisu krivičnih djela koja im se stavljaju na teret, radi se o grubom kršenju Zakona o policijskim službenicima, kao i Krivičnog zakona FBiH.

Prema navodima optužnice 1. maja 2017. godine, na području općine Maglaj u krugu benzinske pumpe „Energopetrol“ koja se nalazi u ulici Srebreničkih žrtava dojavljeno je da je došlo do sudara.

Prema prijavi sudarili su se Audi i Ford.

Iz teksta optužnice slijedi da je najprije na lice mjesta došao Mehmedović sa službenim vozilom Škoda, a potom su se pojavili Brkić i Šahbaz koji su bili u policijskom „Nissanu“.

Nakon toga su kako piše u optužnici započeli sa uviđajem kojim je faktički rukovodio Mehmedović.

On je fotografirao lice mjesta službenim fotoaparatom. Po dolasku su policajci vidjeli da je jedan od učesnika nesreće Minela Stanek, kćerka njihove kolegice A. S. koja je upravljala Fordom, dok se na mjestu suvozača u momentu udesa nalazio Hasan Meškić.

Također su kako je navedeno bili svjesni da je Stanek odgovorna za saobraćajnu nesreću jer je kriva i za prolazak kroz zabranu ulaska na prostor benzinske pumpe, odnosno na izlaz s pumpe prije izazivanje sudara, jer je tu postavljen znak obaveznog smjera. Na istom mjestu postavljena je i horizontalna saobraćajna signalizacija obaveznog smjera, kao i vertikalna signalizacija zabrane skretanja u lijevo te puna linija.

 

Nije imala vozačku

Stanek kod sebe nije imala vozačku dozvolu niti uvjerenje o položenom vozačkom ispitu s obzirom da je tek 29. aprila 2017., odnosno dva dana ranije položila vozački.

Da bi izbjegli njenu odgovornost za prekršaje prolaska kroz zabranu, te izazivanje saobraćajne nesreće i neposjedovanje dokumenata oni su se dogovorili da falsificiraju zapisnik o izvršenom uviđaju saobraćajne nesreće ( broj 08-04/11-2-875/17).

Optuženi su to uradili tako što su naveli da je Fordom u momentu udesa upravljao Meškić, iako su znali da to nije tačno.

Potom su Brkić, Šahbaz, Meškić i Ridžal sačinili i potpisali lažni zapisnik. Također su svjesno u zapisnik o uviđaju unijeli i neistinit podatak da optužena Stanek nije imala alkohola u krvi. Sve su to upisali u službenu knjigu evidencija saobraćajnih nesreća pod brojem 49.

Meškiću su izdali prekršajni nalog pod brojem 1061365585 zbog izazivanja udesa i prolaska kroz zabranu, iako je on u vozilu bio samo suvozač.

 

Faksimil optužnice


On je znajući da čini krivično djelo prihvatio odgovornost i „priznao krivicu“ te mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 50 KM i jedan kazneni bod.

Šahbaz je sačinio zapisnik o ispitivanju prisutnosti alkohola, opojnih droga ili lijekova u organizmu pod brojem 004907 na ime Ridžal Erna.

 

Čak naplatila i štetu

Tu je navedeno da je Ridžal u 19 sati na benzinskoj pumpi testirana uređajem „AlcoQuant“ koji je pokazao da nije imala alkohola u krvi. U optužnici se navodi da Ridžal nikada nije testirana. Brkić je u svojstvu svjedoka potpisao zapisnik iako je znao da je neistinita.

Nakon što je ovaj događaj protoklisan u PS Maglaj Ridžal je lažni zapisnik upotrijebila u cilju naplate štete od udesa. Naime, ona je sa „Sarajevo osiguranjem dd Sarajevo“ u junu 2017. potpisala Sporazum o vansudskoj nagodbi po kojem joj je isplaćeno 930 KM.

 

Pročitajte i ovo

Ruševine i leševi: Zara izazvala bijes javnosti zbog fotografija nove kolekcije

Španski brend Zara objavio je fotografije svoje najnovije kolekcije koje su izazvale bijes javnosti na …