Ćetenija je tradicionalna bosanska poslastica u obliku konca koja se pravi u zimskom periodu.
Stara bosanska jela, ali i poslastice su jedan od zaštitnih znakova naše kulture. Naša zemlja obiluje brojnim zanimljivim jelima i njihovim načinom pripreme.
Ćetenija ima posebnu čar i priču koja se veže za nju.
Muškarci i djevojke bi se okupili u bosanskim kućama kako bi organizovali sijela na kojima će se pripremati ova končana poslastica- ćetenija.
U Fojnici ova tradicija se još uvijek čuva u brojnim domaćinstvima.
Večeras smo bili u kući Bitića u naselju Bježanija te prisustvovali pravljenju ove ukusne poslastice.
U izradi večerašnje ćetenije su učestvovale Seniha Bitić, Belma Mujčić, Kasema Jemendžić, Selvedina Kršić i Zijada Bitić.
Vatrena podrška su im bili dedo Alija i unuk Amar Bitić.