fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Upoznajte Kenanu Ljucu, studenticu Medicinskog fakulteta sa prosjekom 10.00

Kenana Ljuca rođena je 28. januara 1998. godine, a trenutno je studentica pete godine Medicinskog fakulteta u Tuzli.

Nedavno je dobila Dekanovu nagradu koja se dodjeljuje za najbolji ostvareni uspjeh za akademsku 2019/2020. godinu na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Medicinski fakultet se smatra jednim od najzahtjevnijih fakulteta, ali Kenana korača njegovim stazama bez problema.

Nije obnovila niti jednu studijsku godinu. Ono što treba posebno istaknuti jeste da Kenana ima prosjek 10.00, što je velika rijetkost i zaslužuje sve pohvale i čestitke, piše Studomat.

Kenana je ispričala šta joj daje “kriiila” tokom studiranja, odnosno ko je njena najveća podrška, otkud ljubav prema medicini te zašto je ispravna odluka upisati Medicinski fakultet u Tuzli.

Dobila si Dekanovu nagradu za najbolji prosjek u akademskoj 2019/2020 godini, kako se osjećaš povodom toga?

“Neizmjerno mi je drago što akademska zajednica na ovaj način prepoznaje i podržava rad i trud studenata koji svojim izvanrednim uspjehom doprinose očuvanju i unapređenju istinskih vrijednosti bosanskohercegovačkog društva”, odgovorila je.

Možeš li opisati kako izgleda jedan tvoj dan?

“Svaki dan u životu studenta medicine je drugačiji i varira u odnosu na dinamiku obaveza koje uključuju predavanja, vježbe, kontinuirano učenje za ispite ali i vannastavne aktivnosti kao što su usavršavanja, projekti, konferencije….Također, ne treba zaboraviti ni vrijeme za porodicu, prijatelje, rekreaciju, putovanja i odmor. Na prvi pogled se čini da je 24 sata malo da se sve stigne, međutim adekvatno upravljanje vlastitim fokusom i vremenom je ključ uravnoteženog života.

Naravno da je i pandemija COVID-19 učinila dio svakodnevnice drugačijim i probudila onaj najhumaniji dio u nama, tako da sam posebno ponosna na sve ono što sam u ovom periodu uradila za moje najbliže, za porodicu i prijatelje, za koje sam se trudila da apsolutno budem tu kad god im šta zatreba”, priča Kenana.

Otkud ljubav prema medicini?

Ovaj poziv sam odabrala zato što je medicina najprirodnije i najuniverzalnije zanimanje koje postoji još od prvih početaka civilizacije i ne poznaje bilo kakve barijere, potom zato što niti jedna druga profesija ne može priuštiti taj osjećaj da ste sposobni da pomognete nekoj osobi u pravom trenutku i na pravi način, a da pri tome instantno vidite učinke svog znanja i vještine. Nadalje, medicina je jedna od rijetkih profesija gdje vlastita dobit se ne zasniva na tuđem gubitku. Konačno, jedan od razloga što je medicina od malena dio mene je između ostalog i to što dolazim iz akademske porodice ljekara.

S obzirom na to da je medicina multidisciplinarna nauka sa mnogo različitih oblasti, možeš li nam reći u kojoj specijalizaciji se pronalaziš?

U ovom trenutku je to zaista teško reći. Medicina je toliko šarolika i puna izazova da niti jedna specijalizacija ne može biti pogrešna odluka. Ono u što sam sigurna jeste da kojom god oblasti se budem bavila, trudiću se da svoj posao obavljam odgovorno i savjesno, te da dostignem maksimum u struci i nauci. Zdravlje je prioritet svih nas i moja želja je doprinijeti unapređenju zdravstvene skrbi na svim nivoima“.

Odakle crpiš motivaciju za učenje?

“Motivaciju crpim iz svega i svakoga, jer smatram da je svaka situacija u životu, ma koliko teška, prilika da unaprijedim sebe. U ljudskoj je prirodi da uvijek tragamo za vanjskim pokretačima zanemarujući unutrašnju snagu koja je zapravo glavni nosilac discipline i istrajnosti u svemu što radimo“.

Da li se baviš nekim vannastavnim aktivnostima?

“Vjerujem da je ljudski resurs najveće bogatstvo, obzirom da je razmjena znanja i iskustava krucijalni izvor progresa u našem društvu. Stoga uvijek nastojim biti otvorena prema svijetu kroz akademske studentske razmjene, učešće u različitim domaćim i međunarodnim kongresima i konferencijama, te organizaciju i učešće u projektima, a stečeno znanje uvijek rado dijelim sa kolegama. Tečno govorim engleski i njemački jezik, a planiram naučiti još barem 2 strana jezika. Zadovoljstvo mi je što sam Alumni Njemačke službe za akademske razmjene.

Možeš li napisati neki savjet za srednjoškolce kojima je želja upisati Medicinski fakultet?

“Dragi srednjoškolci, pred vama je životna odluka i velika promjena koja će kao i svaka druga promjena u životu na početku biti teška a onda će postati divna. Studij medicine zahtijeva potpunu predanost, analitičko razmišljanje i holistički pristup. Zapamtite da ne postoji prečica do uspjeha i da je posvećenost vaš najveći prijatelj na ovom putu, jer samo stalna posvećenost može dati stalne rezultate – povremena posvećenost će dati i povremene rezultate.

Pomjerajte svoje granice i ne tolerišite osrednjost jer u njoj nema mjesta za rast vaših sposobnosti. Ne dozvolite da vas strah sputava, jer mjesto odakle potiču najveći strahovi i neprijatnosti je mjesto u kome se nalaze i najveće mogućnosti. Zidajte i nadograđujte sebe svakim danom, ali isto tako sačuvajte i njegujte dijete u sebi.

Tražite znanje i dijelite ga, to je jedini način da svi zajedno napredujemo. Pružite ruku onima kojima je to potrebno, posebno starijima pa neka je u pitanju i sitnica kao što je pridržati vrata ili ponijeti stvari, upravo zato što te stinice su velike stvari koje čine život. U konačnici, pazite kako trošite svoje vrijeme jer ono brzo prolazi, ali trud i rezultati koje postignete za to vrijeme su trajni i neizbrisivi“, savjetuje mlade Kenana.

Ko je tvoja najveća podrška u toku studiranja?

“Najveći izvor snage, inspiracije i podrške su moja porodica, roditelji i sestra”.

Za kraj, Kenana je napisala jednu motivacionu poruku:

Svakog dana ponesi kanticu zemlje na jedno mjesto i sagradit ćeš planinu”. (Konfučije)

Pročitajte i ovo

Džemat u Bronxu u New Yorku: Zajednica muslimana Sandžaka, Bosne, Kosova, Makedonije, Crne Gore…

Ramazan u Americi (3) Džemat Belmont Islamski centar (BIC) nalazi se u Bronxu, New York. …