fbpx
Subota , 27 Aprila 2024

Dva mjeseca nakon izbora Opštinsko vijeće ne radi: Spor između SDA I HDZ-a na nivou SBK-a

Dva mjeseca nakon Lokalnih izbora 2020. godine, u Fojnici, Busovači i još nekim opštinama u SBK nije došlo do konstituirajuće sjednice Opštinskih vijeća.

Novi vijećnici su preuzeli Uvjerenja o dobivenim mandatima, ali se još uvijek nisu zvanično sastali iako je to bilo planirano 12. januara.

Razlog za neodržavanje sjednice Opštinskih vijeća se nalazi u neujednačenom odnosu prema predsjednicima Opštinskih vijeća u opštinama Srednjebosanskog kantona.

Naime, u prošlom mandatu OV, velika se borba vodila oko statusa predsjednika OV Kiseljak gdje kiseljački načelnik Mladen Mišurić-Ramljak i većina u OV Kiseljak nije dozvolila profesionalizaciju predsjednika OV koji je trebao pripasti članovima Vijeća iz SDA.

Podsjećamo, pravilo u SBK je da ako je načelnik iz jednog naroda, predsjednik Opštinskog vijeća mora biti iz drugog naroda.

Kako saznajemo, iz SDA SBK-a su stava “ILI ILI”.

ILI će svi predsjednici Opštinskih vijeća biti profesionalizirani ILI će biti neprofesionalizirani, bez obzira o kojoj se opštini u SBK radilo.

Također, saznajemo i da će se sutra održati sjednica Kantonalnog odbora HDZ-a na kojem će se zauzeti stav po ovome pitanju.

Zavisno od stava kantonalnog HDZ-a, ovisit će politička, ali i finansijska stabilnost u SBK, jer podsjećamo da nekonstituiranjem Opštinskih vijeća se dovodi do nemogućnosti usvajanja budžeta, a neusvajanjem budžeta se ne mogu servisirati plate opštinskim radnicima kao i drugi izdaci namijenjeni opštinskim budžetima.

U narednim danima će se situacija kristalizirati te ćemo vidjeti da li nas čeka još teža zima od one koja je najavljena.

Pročitajte i ovo

Poslovnica pekare “Manja” u ulici Koševo u Sarajevu prestaje s radom

Poslovna jedinica pekare Manja u ulici Koševo u Sarajevu saopćila je kako s današnjim danom …