fbpx
Srijeda , 1 Februara 2023

Još jedan SDP-ov izdajica: Ministar Bajić se poziva na zakone Herceg-Bosne

Nakon što s u drugoj polovini marta ove godine “hladno” zabranili ulazak “državljana Bosne i Hercegovine na područje Hercegbosanske županije”(?!), Vlada Kantona 10 sa sjedištem u Livnuistina u drugom sastavu, nastavlja oživljavanje nepostojeće paradržave tzv. Herceg-Bosne, čija je nasilna uspostava tokom devedesetih završila “udruženim zločinačkim poduhvatom” i “međunarodnim oružanim sukobom” s brojnim žrtvama.

Piše: Faruk Vele

Naime, Vlada Kantona 10 na čelu s Ivanom Vukadinom, koja je, da stvar bude gora, imenovana prije sedam dana, 21. decembra, potvrdila je da ne radi po zakonima Federacije BiH, pa ni kantonalnim, već ni manje – ni više nego u skladu sa zakonima nepostojeće Herceg-Bosne!

Dokazuje to dokument Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Vlade Kantona 10 kojima se “obavještava građane Hercegbosanske županije” da su: neradni dani 24. i 31. decembar (četvrtak), 25. i 26. decembar (petak i subota) (Božićni blagdani), 1. i 2. januar (petak i subota) 2021. godine – (novogodišnji blagdani), te 6. januar (srijeda) 2021. godine (Sveta tri Kralja).

Sve to, naravno, ne bi bilo toliko iznenađujuće za bosanske uvjete da se resorni ministar Momčilo Bajićinženjer iz Drvara i član Socijaldemokratske partije (SDPBiH), ne poziva na zakone (ne)postojeće paradržave.

“Blagdani i neradni dani u Hercegbosanskoj županiji u koje poslodavci, ustanove, tijela uprave i druge pravne osobe ne rade, sukladno Zakonu o blagdanima i neradnim danima Hrvatske Republike Herceg-Bosne („Narodni list HR HB“, broj: 45/95) “, navodi se u služenom dopisu koji je dostupan na internetu.

Reakcija logoraša

Odluka je izazvala nemalo iznenađenje u dijelu javnosti, pa su na društvenim mrežama reagirali i pojedini predstavnici mostarskih logoraša, žrtava zakona tzv. HRHB.

“HRHB i u zakonodavnom smislu živi što potvrđuje posljednja rečenica. Da li se neko u ovoj državi pravi slijep ili budala”, upitao je Edin Batlak, iz Udruženja logoraša Mostar.

Podsjetimo, vlada Ivana Vukadina, bivšeg načelnika Tomislavgrada, kojeg je nakon sukoba s Draganom Čovićem, HDZBiH isključio iz članstva, imenovana je 21. decembra 2020. godine.

Za vladu Ivana Vukadina u najvećem zakonodavnom tijelu tog kantona glasalo 17 od ukupno 35 zastupnika.

Podržali su je zastupnici ispred sedam političkih subjekata, i to Hrvatskog nacionalnog pomaka, Kantonalne nezavisne liste, HDZ-a 1990, HRS-a, SDP-a BiH, SDA, Srpske liste, kao i dva zastupnika SNSD-a koji su, zbog odluke da podrže novu Vladu, u međuvremenu isključeni iz te stranke.

Ministri u novoizabranoj Vladi Kantona 10 su Gordana Nakić, Mario Lovrić, Draško Dalić, Božo Perić, Hikmet Hodžić, Momčilo Bajić, Milan Bašić i Dijana Puzigaća.

Iako prvi put, nakon 26 godina, HDZ BiH u ovom kantonu neće biti dijelom vladajuće većine, izgleda da se poznata politika ove stranke nastavlja sprovoditi.

Radončićeva prijava

Podsjetimo, bivši ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić je 22. marta ove godine oštro reagirao na naredbu Kriznog štaba Livanjskog kantona odnosno preciznije tadašnjeg premijera u LK Ivana Jozića u kojoj se navodi kako se zabranjuje ulazak državljana Bosne i Hercegovine na područje ovog kantona.

Radončić je tada najavio krivičnu prijavu.

“Dok se mi borimo s koronavirusom, neki maštaju o paradržavnim projektima.

Tužioci i nadležni sud moraju naučiti pojedince čija je nadležnost državna granica i da Ustav BiH garantira pravo svakom građaninu da se slobodno može kretati svakom stopom njegove države. Ovo nije ni 1992. godina, ni ratni period, ovo su pandemija i separatizam, koji će biti pobijeđeni“, poručio je Radončić tada.

Pročitajte i ovo

Prijatelji se opraštaju od preminulog Zeničanina: Ode još jedan dobar drug, naš izviđač, dobra srca

U zeničkom naselju Brist prije dvije noći izbio je požar u kojem je jedna osoba …