fbpx
Utorak , 19 Marta 2024

Šta će biti s nastavom u KS: Više od 200 zaražene djece, oko 140 nastavnika u izolaciji

Koronavirusom  u Kantonu Sarajevo zaraženo je više od 200 djece. Najkritičnija situacija je u vrtićima JU „Djeca Sarajeva“ gdje je zaraženo 77 mališana.

Potvrđeno je to za „Avaz“ ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Anis Krivić.

–    U posljednjih 15 dana zarazilo se 77 djece uzrasta do pet godina. Podaci su to Zavoda za javno zdravlje KS – naveo je Krivić.

Prema njegovim riječima zaraženo je i 130 školske djece uzrasta od šest do 14 godina.

Nastava se zbog pandemije koronavirusa odvija otežano i zbog sve većeg broja zaraženih nastavnika.

Više od 140 radnika u vrtićima i osnovnim školama je u izolaciji i samoizolaciji. Nastava se održava u otežanim okolnostima, a u vrtićima je još gore nego u osnovnim školama,  kazao  nam je Saudin Sivro predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

Kako saznajemo, vrtići su suočeni sa sve većim brojem zaraženih odgajatelja. S obzirom na to da JU „Djeci Sarajeva“ svakako nedostaje nastavnog kadra, koronavirus dodatno je usložio ionako tešku situaciju.

– Trenutna situacija je vrlo loša i zbog toga Sindikat ove sedmice provodi anketu i svim bazama – kaže Sivro.

–    Nepoštivanje epidemioloških mjera, porodični i jaranski klasteri, političke kampanje, stranačka sijela i skupovi, kahvenisanja i šopingovanja po tržnim centrima, derneci po noćnim klubovima i sve slično navedenom, doveli su do onoga što uopće nije dobro za nas niti ukazuje na poboljšanje stanja, a tome svemu se mora dodati i podatak da je u zadnjih sedam dana u prosjeku oko 140 radnika u vrtićima i osnovnim školama u samoizolaciji zbog COVID 19 što je duplo više nego prije 15 i više dana – istakao je Sivro.

Kritična je situacija i u srednjim školama. Faruk Bešlić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH prognozira da, ukoliko se ovakvo stanje zadrži, nastavni proces bi mogao biti ozbiljno doveden u pitanje.

–    Sindikat zna da imamo dosta nastavnika koji su zaraženi i koji se nalaze u samoizolaciji. U pitanju su uglavnom porodični klasteri. Zbog manjka nastavnog kadra, kvalitet nastave već odavno je došao u pitanje. Naši radnici su prinuđeni raditi u nemogućim uvjetima, online nastava nam svakako zadaje dosta problema – kazao nam je Bešlić.

Pročitajte i ovo

Obnovljena posljednja banjalučka džamija

Posljednja u nizu, ali obnovljena. Na istom mjestu, nikla je nova, za mnoge i ljepša …