fbpx
Srijeda , 28 Februara 2024

Fratar Sretan Ćurčić i načelnik Ivan Vukadin prisustvovali otvaranju džamije

Nova džamija, izgrađena na mjestu starog mekteba, otvorena je u subotu u Mandinom Selu kod Tomislavgrada.

U sklopu džamije izgrađene su abdesthane s mokrim čvorovima, gasulhana, divanhana i apartman za imama, priopćeno je iz Muftijstva mostarskog.

Na početku svečanosti prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tomislavgrad Amer-ef. Jugo, koji se zahvalio Rijasetu Islamske zajednice (IZ) u BiH za doprinos u izgradnji, zatim Muftijstvu mostarskom, te duvanjskom načelniku Ivanu Vukadinu, i svima ostalima koji su dali doprinos izgradnji nove džamije.

Otvorena džamija u Mandinom Selu kod TomislavgradaIzvor: Fena

Zaželio je da džamija služi svrsi i istakao bogatstvo duvanjske raznolikosti kroz postojanje vjerskih objekata katoličke, pravoslavne i islamske religije, te suživota koji je sveprisutan u duvanjskom kraju.

Muftija mostarski Salem-ef. Dedović posebnu zahvalu uputio je direktoru Crvenog polumjeseca UAE u BiH Alyu Mahmoudu, načelniku općine Tomislavgrad Ivanu Vukadinu, te duvanjskom gvardijanu fra Sretanu Ćurčiću.

“Ovi krajevi trebaju sve nas, trebaju i muslimane, i pravoslavce, i katolike. Ova zemlja treba nas, jer je ova zemlja dobrim djelom ostala bez svojih ljudi. Ali važno je da, gdje god su naši ljudi otišli u bijeli daleki svijet, da imaju taj osjećaj za svoj toprak, svoj zavičaj i da su prepoznali i podržali ovaj projekat”, kazao je muftija Dedović.

Izaslanik reisu-l-uleme Ismail-ef. Smajlović zahvalio je svim učesnicima “trajnog hajra”, posebno istaknuvši vakifu iz UAE-a, te čestitao džematlijama Mandinog Sela na prelijepoj novosagrađenoj džamiji.

“Ovaj dan ćemo pamtiti po tome što smo od katolika imali razumijevanja i podršku u ostvarenju ovoga dobra, dobra koje treba da služi svim ljudima”, kazao je Smajilović.

Pročitajte i ovo

BRAVO! Travnički policajci prikupili sredstva za obnovu izgorene kuće u Karauli

Komandir i zamjenik komandira Policijske stanice Travnik, Dragan Škulj i Almir Mekić, danas su u …