fbpx
Petak , 26 Aprila 2024

Korona virus u Fojnici: Dvije strane medalje fojničkog Doma zdravlja

Oni koji ozbiljno prate situaciju s COVID-19, svjesni su da je ona već odavno izmakla kontroli, ne samo u Fojnici, već i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Piše: Harun Pašalić

Nepoštivanje mjera, socijalne distance i drugih faktora, dovelo je do pretrpanosti ionako zamorenog i tromog zdravstvenog sistema.

Krajem februara i početkom marta, situacija je bila zadovoljavajuća pa čak i odlična.

Vjerovalo se sistemu, doktorima, stručnjacima…

U međuvremenu se dešavaju afere, oprečne izjave, internet nebuloze koje su jedan dio stanovništva odvele u poricanje, a drugi dio u osjećaj apsolutne apatije.

Dolaze oktobar i novembar, a situacija izmiče kontroli.

Fojnica, koja ima svega 10-tak hiljada stanovnika, doživljava nagli skok zaraženih gdje se više nisu mogli pratiti klasteri i putevi širenja virusa.

Virus je ušao u fojničke Zavode, škole, Dom zdravlja odakle je dobio “rahlo tlo” za širenje.

Hvala Bogu, većina oboljelih su imali blaže simptome, ali smo imali, istovremeno, i desetke ljudi sa težim upalama pluća u travničkom i sarajevskom izolatoriju.

Iako nismo objavljivali iz pijeteta prema porodicama umrlih i društvene stigme, desilo se i nekoliko smrtnih ishoda u Fojnici.

Većina umrlih su imali hronične bolesti, ali i sa hroničnim bolestima se živi. Ipak, korona je kod ovih umrlih bila uzrok gašenja hroničnim bolestima “načetih” života.

Fojničkom Domu zdravlja bi se svašta moglo “prišiti”, ali svaka medalja ima dvije strane.

Nemoguće je ne spomenuti borbenost i predanost dr. Jusufa Zuke koji je na kraju i sam obolio od korona virusa te koji se na svom slučaju uvjerio u težinu ove bolesti.

Također, dr. Belma Zahirović koja svojim pristupom i blagošću unese smirenost u srca oboljelih.

Ipak, druga strana medalje je nedostatak testova za koronu.

Naprimjer, ja sam nakon testa bio pozitivan na koronu, moja supruga je dan-dva dobila i jače simptome, ali nije testirana niti će biti zavedena kao osoba koja je preboljela COVID-19.

Treba biti pošten i kazati da to ne ide “na dušu” fojničkom Domu zdravlja, već neorganizovanosti i nepripremljenosti sistema.

Sistem se nadao da će virus jenjavati krajem septembra, ali ima stara izreka:”Nadaj se najboljem, pripremaj se za najgore!”

Također, za razliku od drugih Opština, fojnički Dom zdravlja ne objavljuje brojeve zaraženih i onih koji se nalaze u izolaciji.

Sporadično se objavi izvještaj Kriznog štaba, ali to nije dovoljno.

Istovremeno, neobjavljivanje brojeva zaraženih kod stanovništva stvara privid normalnog stanja te dolazi do opuštanja, a opuštanje dovodi do nepridržavanja mjera, a nepridržavanje mjera dovodi do bržeg širenja korona virusa.

Na kraju, na osnovu naše lične analitike i zvaničnih računanja, sa sigurnošću možemo kazati da je oko 2 hiljade stanovnika u Fojnici bilo zaraženo sa COVID-19 od kojih su većina bili asimptomatski te da je bilo 100-tinjak težih slučajeva.

Pročitajte i ovo

Mlada inovatorka iz Fojnice Emina Hodžić oduševljava svijet informaciono-komunikacionih tehnologija

Mlada Fojničanka Emina Hodžić, talentovana učenica iz Fojnice, je svojim izvanrednim dostignućima u oblasti informaciono-komunikacionih …