fbpx
Petak , 26 Aprila 2024

74 osobe u Zavodu “Drin” pozitivne na korona virus

U proteklih 15 dana kod 74 osobe u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica- Drin u Fojnici detektovan je virus korona. Od tog broja 59 je štićenika, i 15 radnika Zavoda, potvrdio je za BHRT direktor ustanove Adis Ramić.

Sve zažene osobe od početka, tj. detektovanja virusa imali su veoma blage simtome ili su bile asimptomatične.

U Zavodu je napravljen interni lockdown čim smo dobili prve rezultate testova. Broj uposlenih je sveden na minimum kako bi se spriječila komunikacija i transmisija virusa.

Ramić ističe kako su se čuvali sedam mjeseci, ali na kraju je ipak došlo do pojave virusa. Istkao je i pomoć institucija.

Kada sam primijetio da je potrebno testirati uputio sam pismo Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, Federalnom ministarstvu zdravstva, te ministarstvu rada I socijalne politike. Odmah su nam svi izašli u susret. Testirali smo po 40 osoba svaki dan.

Trenutno se vrše retestiranja štićenika i zaposlenih kako bi se ustanovilo trenutno stanje u kojem se nalaze oboljeli od Covid-19, potvrdio je Ramić.

Mislim da je većina već prebolila Covid-19 ali čekaćemo prve rezultate retestiranja kako bi saznali.

Drin u Fojnici namijenjena je za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje, te osposobljavanje za samostalan život, prema preostalim sposobnostima, i provođenje radne aktivnosti osoba sa intelektualnim teškoćama.

U Zavodu su zbrinjene 493 osobe, a radi 250 uposlenika.

Pročitajte i ovo

Mlada inovatorka iz Fojnice Emina Hodžić oduševljava svijet informaciono-komunikacionih tehnologija

Mlada Fojničanka Emina Hodžić, talentovana učenica iz Fojnice, je svojim izvanrednim dostignućima u oblasti informaciono-komunikacionih …