fbpx
Petak , 26 Aprila 2024

Kod Fojničanina Mustafe Karkića sve uspijeva: Mrkve od kilogram nisu rijetkost

Svake srijede na fojničkoj zelenoj pijaci srećemo nasmijano lice Mustafe Kaekića, uvijek spremnog da ponoano pozira sa svojim domaćim poljoprivrednim proizvodima.

Mustaf je rođen 1966. godine u Tesliću i do rata je radio u Republici Sloveniji.

Vihor rata ga je doveo u Fojnicu hdje upoznaje suprugu Eminu i s kojom je dobio sina Rasima.

Na pitanje kako se počeo baviti poljoprivredom, Mustafa nam govori da je početak bio težak.

“Žena radila u Reumalu, a plata mala bila, odlučimo da počnemo sa sijanjem krompira i kupusa, a sjemena nam slaba bila. Snalazili smo se kako smo znali i umjeli. Kasnije smo počeli i sa sadnjom mrkve, cvekle, luka, buranije, ali nam je posao procvjetao kada smo počeli sadoti špinat. Tako da i sada sve sadimo, ali je prioritet na krompiru i špinatu” – govori nam Mustafa.

Mustafa sa mrkvom od 800 grama iz svog poljoprivrednog dobra

“Jedno vrijeme smo svoje proizvode plasirali Zavodu “Drin” i “Reumalu”, ali sam vidio da dolaze teža vremena pa smo morali proširiti prodaju” – dodaje Mustafa.

Mustafa nam govori i da ništa ne bi mogao bez pomoći supruge Emine i sina Rasima, a i da svastike i zetovi pristignu upomoć kada se ima previše posla.

Također, kaže da ima fantastičnu ekipu koja mu pomaže u berbi i kojima je mnogo zahvalan pa kada sve završe, naprave i fino druženje.

Danas Mustafa većinu svojih proizvoda plasira i prodaje u Sarajevu i kaže nam da kada bi mogao još proizvesti i to bi plasirao jer zadovoljan kupac se uvijek vraća.

Mustafa nam je za kraj i možda kazao formulu uspjeha za poljoprivrednika.

“Dobra zemlja, dobro sjeme, dobra volja i dobra radna snaga će dati uspjeh. Ako nema samo jednog od toga četvero, nema ništa od posla” – zaključuje Mustafa.

 

Pročitajte i ovo

Užas u Jablanici: Muškarac parkirao automobil i skočio sa mosta, policija pronašla beživotno tijelo

Jučer se u Jablanici oko 10:40 sati desila nezapamćena tragedija. Kako Crna Hronika nezvanično saznaje, …