fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

Zatvorite prozore večeras, dolazi nam snažno nevrijeme

U narednim satima očekuje se prelazak frontalnog poremećaja preko naše zemlje koji donosi kišu, pljuskove i grmljavinu većem dijelu zemlje, a u Hercegovini moguće je i grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnijim izljevima kiše, pa u kratkom vremenskom intervalu može pasti nerijetko i preko 20 litara kiše po kvadratnom metru, javio je meteorolog FACE televizije Nedim Sladić.

Pred nailazak fronte južni vjetar još će pojačati.

“Prognozni modeli, i to oni visokorezolucijski, kao što je ICON, ali i nešto malo manje slabije horizontalne rezolucije, ECMWF, pojačali su u zadnjem izračunu udare vjetra na području Sarajeva na oko 90 km/h, što svakako može usloviti materijalnu štetu, počupati stabla iz korijena, polomiti granje, ali i stvoriti probleme u telekomunikacijskom saobraćaju. S druge strane, globalni model, GFS model, još slabije rezolucije u odnosu na prva dva, je mnogo slabiji. Udari vjetra i dalje se drže na oko 70 km/h, što je i dalje dosta velika brzina”, navodi Sladić.

Također ističe kako se očekuje da će vjetar biti najjači u Sarajevu između 2 i 4 sata ujutro.

“Sad je prilično jasno da je pred mnogima besana noć nakon koje će usljediti miran, ali i lijep dan. Upozorenja FHMZ-a zaista nisu uzaludna. Zatvorite svoje prozore večeras”, naglasio je Sladić.

Podsjetimo da je Federalni hidrometeorološki zavod objavio da je na snazi žuti meteoalarm za cijelu Bosnu i Hercegovinu zbog udara vjetra.

 

N1

Pročitajte i ovo

Hadž će ove godine obaviti 14 Fojničana i Fojničanki

Nešto više od mjesec dana je ostalo do obavljanja 5. islamske dužnosti, hadždža. Sa fojničke …