fbpx
Srijeda , 19 Juna 2024

Lokalni izbori u BiH: Šta ako birač odbije da nosi zaštitnu opremu?

Član Republičke izborne komisije Aleksandar Radeta ukazao je na nelogičnosti u Instrukciji o načinu postupanja organa za sprovođenje izbora na izborni dan, gdje između ostalog, nije propisano šta treba uraditi ako birač odbije da nosi zaštitnu opremu ili mjerenje tjelesne temperature.

Radeta je naveo da je u Instrukciji, koju je donijela Centralna izborna komisija (CIK), navedeno da se obavezno obezbjeđuje fizička distanca u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, čega su dužni da se pridržavaju članovi biračkog odbora, posmatrači, mediji, glasači.

U jednom članu Instrukcije naloženo je da članovi biračkih odbora često peru ruke, mijenjaju rukavice, maske, vizire, kao i da mijenjaju kombinezone.

“Kako se izbori najčešće održavaju u školama u učionicama sa zajedničkim mokrim čvorovima i za članove biračkih odbora i sve ostale, kako obezbijediti da ne dođe do zloupotrebe i zamjene glasačkih listića i stvaranje tzv. `bugarskih vozova`, a kako izbjeći gužvu zbog skučenog prostora”, napomenuo je Radeta u autorskom tekstu za “Glas Srpske”.

Prema njegovim riječima, u ovom slučaju članovi biračkih odbora bi više hodali nego radili posao za koji su prevashodno zaduženi, što je u suprotnosti Izbornim zakonom BiH, koji kaže da članovi biračkog odbora moraju biti prisutni tokom cijelog procesa glasanja na biračkom mjestu.

Radeta je istakao da je u Instrukciji navedeno da prostorije moraju biti čišćene u redovnim intervalima, te upitao da li se tada obustavlja proces glasanja u skladu sa Izbornim zakonom BiH i da li se to vrijeme nadoknađuje, to jest produžava li se rad biračkih odbora.

“Ako se birački odbor pridržava svih odredaba kako od mogućih 60 posmatrača na biračkom mjestu u Banjaluci izabrati četiri-pet koje ćemo pustiti na biračko mjesto, jer više nema mjesta, ako se pridržavamo uputstava o broju lica i razmaku u prostorijama”, upitao je Radeta.

Radeta je naglasio da je nepoznanica kako onemogućiti ostale posmatrače da rade svoj posao i po kojem ih kriterijumu izabrati.

“Takođe se govori da će lica sa temperaturom i zaraženi koronom glasati u posebnoj kabini, koja će poslije biti očišćena i dezinfikovana. Da li će biti dezinfikovani i glasački listići prije ubacivanja u glasačku kutiju, jer će oni kasnije doći u doticaj sa članovima biračkog odbora”, upitao je Radeta.

Prema njegovim riječima, u članu Instrukcije rečeno je da će svaki listić biti podignut i pokazan posmatračima, ali uz poštovanje fizičke distance.

“Po ovome svi posmatrači će morati imati `oko sokolovo` da bi sa udaljenosti od dva do 10 metara vidjeli šta je na listiću“, napomenuo je Radeta.

Pročitajte i ovo

Tragedija na Jablaničkom jezeru, utopio se maloljetnik

MJESTO RADEŠINE 148 Tragedija na Jablaničkom jezeru, utopio se maloljetnik D. Be. Foto: GSS Prenj …