fbpx
Utorak , 19 Marta 2024

Nema zabrane gradnje mini hidrocentrala

Federalno ministarstvo okoliša i turizma još nije zvanično dobilo zaključak Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH o obustavi izgradnje mini hidrocentrala, potvrđeno je za „Avaz“ iz spomenute institucije.

Relevantni zakoni

No, sve i da jeste, on je neprovodiv, jer isti zaključak treba biti usvojen i na kantonalnim skupštinama, a zatim kantoni moraju mijenjati svoje zakone, a s obzirom na njihovu nadležnost vezano za zakone o koncesijama i druge propise koji definiraju ovu oblast.

Dakle, ukoliko zakonodavac želi ozbiljno pristupiti ovom problemu, neophodno je da se promijene relevantni zakoni, kako na nivou FBiH, tako i na nivou svih kantona, što iziskuje sistemski poduhvat.

Inače, Federalno ministarstvo okoliša i turizma reagiralo je i prije Federalnog parlamenta, pa je Vlada Federacije BiH na osnovu Informacije Federalnog ministarstva okoliša i turizma donijela zaključke u smislu pooštravanja procedura pri planiranju gradnje i nakon izgradnje malih hidroelektrana. Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koje je zaduženo po zaključcima Vlade Federacije BiH već je formiralo radne grupe koje rade po zaključcima Vlade FBiH.

Općine i kantoni izdaju dozvole za koncesije

– Napominjemo da Vlada Federacije odlučuje o dodjeli koncesije za izgradnju hidroenergetskih objekata snage više od 5 MW, te je s tim u vezi sužena mogućnost djelovanja Vlade FBiH, obzirom da su koncesije za manje hidroenergetske objekte (snage do 5 MW) definirane kantonalnim zakonima. Također, dužni smo napomenuti da su većinu saglasnosti za dosadašnje mini hidrocentrale izdali niži nivoi vlasti. Tako općine i kantoni izdaju dozvole za koncesije, vodne akte, ali i urbanističke i građevinske dozvole. Jedino se okolinska dozvola za snagu od 1 do 5 MW (i više) izdaje od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Okolinska dozvola nije mehanizam kojim se može spriječiti planiranje i rad malih hidroelektrana, obzirom da je već sve planirano, sprovedeno, potpisan ugovor o koncesiji, dobiven vodni akt. Ovo ministarstvo, nakon toga, propisuje mjere u okolišnoj dozvoli na osnovu navedene dokumentacije. Stoga, smatramo da je potrebno veće uključivanje javnosti na samom početku – prilikom izdavanja saglasnosti od strane općinskih vijeća i kantonalnih skupština, ugovora o koncesiji i vodnih akata – kazali su nam iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Pročitajte i ovo

Elektroprivreda RS zaradila 145 miliona KM, a Elektroprivreda BiH u minusu 140 miliona KM u 2023. godini

Najbolja godina u istoriji Еlektroprivrede Republike Srpske, bila je prošla 2023. Niz pozitivnih okolnosti uticalo …